În septembrie, Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol a convenit, pentru prima dată în ultimii opt ani, să-şi reducă producţia de petrol cu 700.000 de barili pe zi (BPD), până la 32,5 — 33 milioane de barili pe zi. OPEC estimează că producţia sa actuală se situează la 33,24 milioane barili pe zi.

De la mijlocul lui 2014, cotaţia barilului de petrol s-a înjumătăţit din cauza supraproducţiei.

„Pot spune că multe state din afara OPEC sunt gata să se alăture, nu vorbim de sprijin, ci de contribuţie”, a declarat pentru Reuters ministrul Energiei din Arabia Saudită, Khalid al-Falih, aflat la Congresul Mondial al Energiei, care se desfăşoară zilele acestea la Istanbul.

Reprezentanţi ai OPEC şi ai statelor care nu sunt membre ale cartelului, inclusiv Rusia, Azerbaidjan şi posibil Mexic, discută detaliile planului de limitare a producţiei de ţiţei. Orice acord va fi iniţial aplicat pe o perioadă de şase luni şi apoi va fi revizuit, a anunţat secretarul general al OPEC, Mohammed Barkindo.

„Suntem încrezători că şi alţi producători din afara OPEC vor semna acordul deoarece este în beneficiul tuturor celor care produc ţiţei şi de asemenea în beneficiul consumatorilor”, a declarat Barkindo.

Marţi, la bursa ICE Futures cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna decembrie a scăzut cu 0,73 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 52,41 dolari. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna noiembrie a scăzut cu 0,56 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 50,79 dolari.