Solicitat de IPN, directorul Institutului Economiei de Piaţă, Roman Chircă, a declarat că o altă cauză a volumului scăzut de exporturi este şi faptul că Republica Moldova este o ţară net importatoare. Potrivit expertului, Moldova nu dispune de prea multe mărfuri destinate exportului, pentru că nu le produce.

Datele BNS arată că în 11 luni ale anului 2015, peste 60 % din exporturi s-au îndreptat către ţările din UE. Cele mai exportate produse autohtone sunt produsele alimentare şi animalele vii, dar şi articolele manufacturate. Roman Chircă susţine că în comparaţie cu anul trecut, Moldova se menţine la acelaşi nivel de export cu Uniunea Europeană, doar cu mici fluctuaţii.

Totodată, în perioada ianuarie - noiembrie a anului 2015, semnificativ s-au redus exporturile către statele CSI, cu aproximativ 35%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Expertul a menţionat că această scădere a fost influenţată de situaţia economică din zonă. „Practic, toate ţările din CSI, cu excepţia, probabil, a Armeniei şi a Uzbekistanului, au avut condiţii economice dificile, cu deprecieri semnificative a valutei naţionale. Practic, întreaga zona CSI este în recesiune. Respectiv, şi capacitatea lor de import a scăzut dramatic, care s-a reflectat dramatic asupra potenţialului nostru de export”, a menţionat expertul.

În opinia sa, această tendinţă de scădere a exporturilor va continua, ca rezultat al degradării al nivelului de investiţii în economia naţională. „Dacă nu îmbunătăţim climatul investiţional şi dacă nu reuşim să creăm o tendinţă şi un apetit investiţional pentru persoanele care să se lanseze în afaceri, să deschidă diferite capacităţi de producţie vom avea un declin în continuare”, a mai precizat expertul.

Şi importurile au scăzut în perioada ianuarie-noiembrie anului trecut, cu circa 25%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit expertului, cauza principală este reducerea semnificativă a volumului de remitenţe şi scăderea economiei.

Roman Chircă este de părere că anul 2016 va fi un an de amplificare a crizei. Comerţul extern al Republicii Moldova va fi influenţat de situaţia din Federaţia Rusă, care potrivit expertului se va agrava, iar potenţialul de export către ţările UE nu se va fortifica semnificativ. Asupra comerţului extern al Republicii Moldova în anul 2016 vor influenţa negativ şi alţi factori, precum scumpirea monedei euro faţă de dolar, criza investiţională şi cea a finanţelor publice.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.