Fondul 1MDB a fost creat în 2009 pentru a finanţa proiecte economice şi sociale majore în Malaysia. Anul trecut, autorităţile elveţiene au deschis o anchetă cu privire la 1MDB, după ce a acumulat datorii de peste 11 miliarde de dolari, scrie BBC.

Procurorul general din Elveţia a anunţat, vineri, că există „indicii serioase că fondurile au fost sifonate de la companiile de stat malaysiene”.

Michael Lauber a arătat că o parte din aceşti bani a fost transferată în conturile elveţiene deţinute de foşti oficiali publici malaiezieni şi actuali şi foşti oficiali publici din Emiratele Arabe Unite.

„Până acum, cu toate acestea, companiile malaieziene vizate nu au comentat pierderile pe care se crede că le-au suferit”, se arată în comunicatul procurorului general.

Lauber a solicitat autorităţilor malaieziene să acorde deplină asistenţă juridică omologilor elveţieni.

Într-un comunicat emis sâmbătă, reprezentanţii fondului 1MDB au arătat că „rămân angajaţi deplinei cooperări cu orice autoritate juridică şi orice anchetă”, însă nu au primit nicio înştiinţare din partea niciunei autorităţi juridice străine.