Proiectul politicii bugetar-fiscale pentru 2016 prevede că persoanele fizice şi cele juridice, care desfăşoară activitate de întreprinzător, vor fi obligate o dată la trei ani să-şi reevalueze, din cont propriu, bunurile imobile. Cei care nu vor prezenta informaţiile solicitate la oficiile cadastrale vor fi sancţionaţi cu amenzi în mărime de 100 de mii de lei. În plus, în cazul în care această prevedere nu va fi respectată, impozitul pentru bunurile imobile respective ar putea să fie triplat.

În acest an, statul va încearcă să facă rost de mai mulţi bani în buget şi prin majorarea accizelor pentru produsele petroliere, băuturi alcoolice, bijuterii şi ţigări, care vor fi ajustate la rata inflaţiei.

Documentul mai prevede un nou tip de impozit - cel pentru autovehicule. Valoarea acestuia va fi similară taxei pentru folosirea drumurilor din anul 2015, care urmează a fi anulată. Plăţile nu se vor mai efectua către Fondul Rutier, ci către bugetele administraţiilor publice locale unde sunt înmatriculate maşinile.

Totodată, cota impozitului funciar pentru terenurile cu destinaţie agricolă se va majora cu 15 la sută.

În acelaşi timp, Inspectoratul Fiscal de Stat ar putea să aplice interdicţii de a părăsi ţara persoanelor fizice care au restanţe de cel puţin 5.000 de lei către bugetul public. Nu vor putea pleca peste hotare nici administratorii firmelor care sunt datoare statului cu cel puţin 100 de mii de lei. 

Prevederile proiectului de lege privind politica bugetar-fiscală vor intra în vigoare după ce vor fi aprobate de Guvern şi ulterior adoptate de Parlament.