„Moldtelecom e una dintre companiile de stat din Moldova despre care sunt multe de spus. Din păcate, nu prea multe de bine. NewsMaker.md a făcut o investigaţie foarte bună despre Switchover, intermediarul din Elveţia prin care trece tot traficul internaţional spre Moldova. Am încercat să vizualizez mai jos principalele teze din acest articol şi să duc subiectul mai departe”, se arată în mesajul postat pe o reţea de socializare.

Potrivit lui, costurile apelurilor sunt o taxă pentru moldovenii din străinătate care achită 10 cenţi per minut/apel Moldtelecomului şi alţi 8 cenţi la Switchover.

„Pe scurt, Moldova este printre cele mai scumpe ţări din lume pentru a fi apelate din exterior. Utilizând serviciul Skype-out pentru benchmark, mi-a fost greu să găsesc o ţară în care apelurile ar fi mai scumpe. Costurile apelurilor în Moldova sunt de 20 de ori mai mari ca în India, de 15 ori ca în Rusia sau Estonia şi de trei ori mai mari ca în Ucraina. Nici ţări autoritare, închise sau ruinate de inflaţie ca Tadjikistan, Turkmenistan, Iran sau Zimbabwe nu ne întrec la capitolul costuri de apel. Efectiv, este o taxă impusă imigranţilor moldoveni, care plătesc toţi 10 cenţi per minut/apel Moldtelecomului şi alţi 8 cenţi la Switchover, dacă e să credem sursele NewsMaker”, explică internautul.

„Într-o lume în care costurile de telecomunicaţii tind spre zero, acestea au crescut de 2-3 ori în Moldova începând cu 2012 de când Moldtelecom a externalizat serviciile de terminare apel către Switchover. Interesant, chiar rapoartele financiare Moldtelecom arată venituri de aproape 500 de milioane de lei din servicii terminare apeluri internaţionale în 2010, acest segment căzând la circa 330 de milioane în 2013/2014 după externalizarea către Switchover (costurile au căzut şi ele cu 20 de milioane de lei, dar asta e o sumă prea mică pentru a justifica căderea de venituri mult mai mare). Şi mai interesant, tenderul pentru contractarea acestui furnizor a fost condus în doar 25 de zile: pe 5 mai 2012 a fost publicat anunţul, iar pe 1 iunie dosarele trebuiau deja depuse. Oarecum neaşteptat acest zel pentru o companie de stat, mai ales ca 5 mai 2012 era o ... sâmbătă”, mai scrie acesta.

Precizăm că începând cu 2012, apelurile internaţionale de intrare s-au scumpit practic dublu, astfel, dacă până atunci minutul de apel era circa 0,09 dolari, acum preţul variază între 0,18 şi 0,20 dolari. Totodată, majorarea preţului este justificată de lipsa concurenţei pe acest segment al pieţei şi ocuparea unei poziţii privilegiate a companiei elveţiene Switchover AG. Informaţiile au fost prezentate într-un articol de investigaţii realizat de NewsMaker.

O investigaţie realizată de Ziarul Naţional a scos la iveală legătura dintre intermediarul de la Moldtelecom şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. „Unul dintre asociaţii companiei „Switchover AG”, cea care a câştigat, în condiţii netransparente, licitaţia de outsourcing, organizată în 2012 de „Moldtelecom”, devenind prestatorul exclusiv de servicii de apeluri fixe de intrare în Republica Moldova, a fost anterior coleg de facultate cu actualul preşedinte al Parlamentului Andrian Candu”, se arată în investigaţie.