În cazul apelului de intrare efectuat între operatori de telefonie diferiţi, operatorul care recepţionează apelul adaugă o taxă suplimentară, pe care este nevoit să o achite persoana care efectuează apelul. De regulă, operatorii internaţionali încheie contracte între ele, de la care cumpără apelurile de intrare ale ţării.

Majorarea preţurilor

Majorarea preţurilor în cazul apelurilor de intrare şi-a luat avânt acum câţiva ani. În septembrie 2012 compania Voippro propunea Moldovei ca apelurile de intrare să fie realizate cu 0,09 dolari, însă acum acest tarif a crescut practic dublu, fiind de 0,21 dolari per minut.

La compania Voiptraffic.net preţul apelului de intrare prin intermediul telefoniei fixe constituia în 2012 - 0,1036 dolari/minut, pe când taxa actuală este de 0,225 dolari/minut.

Făcând analogie cu alte ţări ale lumii, preţurile din Moldova sunt de-a dreptul exorbitante, deoarece preţul apelului de intrate pe un telefon fix în România este de 0,01 dolari/per minut, în Rusia nu mai mult de 0,03 dolari, iar în Ucraina aproximativ 0,10 dolari.

Jucător nou pe piaţa locală

Preţurile au început să crească din 2012, atunci când compania Switchover AG a câştigat licitaţia organizată de compania Moldtelecom, obţinând în acest fel dreptul exclusiv de distribuire a apelurilor de intrare în ţară pe telefonie fixă.

În 2010 compania „s-a mutat” în Elveţia, înregistrându-se cu denumirea de Switchward International Group SA, menţionând că domeniul său de activitate sunt serviciile de marketing şi investiţii.
În 2012 compania şi-a schimbat denumirea şi domeniul de activitate. În acelaşi an, firma, care deja se numeşte Switchover AG a câştigat tenderul de outsourcing anunţat de Moldtelecom , devenind în acest fel prestatorul exclusiv de telefonie fixă şi telefonie mobilă Unite.

În 2013, au avut loc modificări în structura consiliului de directori al Switchover AG. Din aceştia făceau parte: moldoveanul Sergiu Talpă, precum şi cetăţenii italieni – Stefano Ianucci, actualul director al companiei, Vanessa Jelmini, Alberto Fontana şi Ivan Ceccarino.

Una dintre  investigaţiile RISE Moldova îl prezintă pe Sergiu Talpă în calitate de proprietar al Assentis Holdings Limited care deţine 72% din compania moldovenească Bass System. În iunie 2015 compania a încheiat un contract de prestare servicii cu ÎS Calea Ferată din Moldova în sumă de 1,6 mil. de dolari, care era condusă pe atunci de actualul ministru al Justiţiei, democratul Vladimir Cebotari.

După transferul în Elveţia şi reorganizarea companiei, Switchover AG şi-a anunţat intenţia de a-şi reorienta activitatea spre piaţa de telecomunicaţii din CSI şi Orientul Mijlociu. Surse ale NewsMaker menţionează însă că Switchover AG operează aproape exclusiv pe piaţa din Republica Moldova (prin intermediul Moldtelecom).

Drepturi exclusive

Ajungând pe piaţa din Republica Moldova, compania Switchover AG a monopolizat domeniul telefoniei fixe. Totodată, aceasta achiziţiona servicii de la alte companii internaţionale precum Rostelekom, Romtelecom, Telecom Austria, iar ulterior le vindea Moldtelecomului. 

Fiind solicitată informaţia privind licitaţia din 2012, în cadrul căreia a câştigat Switchover AG, Moldtelecom a fost foarte evaziv, declarând doar că Switchover AG a fost unicul câştigător al tenderului.

Anterior, fostul premier Ion Sturza a vorbit despre această companie, de la care Moldtelecom primeşte 0,10 dolari per minut.

Rolul agenţiei de reglementare

La momentul actual, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei reglementează doar piaţa locală de apeluri între operatorii de telefonie mobilă şi cea fixă. Asta deşi acum cinci ani în urmă aceasta reglementa şi piaţa internaţională ale apelurilor fixe spre Republica Moldova.

În 2010 ANRCETI a recunoscut compania de stat Moldtelecom în calitate de „operator dominant” pe toate segmentele pieţei de telecomunicaţii din Moldova – telefonie fixă, mobilă, internet, etc. Printr-o hotărâre ANRCETI a prescris SA Moldtelecom, care controlează circa 95% din traficul de telefonie fixă, să presteze servicii celorlalţi operatori, în aceleaşi condiţii, independent de provenienţa sunetelor – locale, interurbane sau internaţionale.

Totodată, în hotărârea respectivă este menţionat şi faptul că operatorii de pe piaţă vor trebui să calculeze tarifele în conformitate cu standardele internaţionale LRIC (adică în dependenţă de cheltuieli). Însă, conform spuselor operatorilor locali, trecerea la sistemul LRIC se amână de la an la an. Ultima oară – până în 2017.

Situaţia s-a schimbat în anul 2013, când director al ANRCETI a fost numit Grigore Varaniţa, fost director general al Moldtelecom (companie de stat, aflată în gestiunea ministerului Economiei, controlat din anul 2010 de PD. Astfel, în 2013, ANRCETI a permis Moldtelecom până la trecerea la sistemul internaţional LRIC, să primească apelurile de telefonie fixă în baza unui acord cu prestatorii de astfel de servicii.

Mai mult ca atât, în anul 2015 ANRCETI a eliberat Moldtelecom de orice obligaţiuni pe piaţa de apeluri fixe spre Republica Moldova şi a anulat trecerea acestui segment de piaţă la sistemul LRIC. Reglementatorul a explicat necesitatea acestor modificări prin existenţa riscului de scădere a veniturilor în sectorul de comunicaţii electronice. De asemenea, ANRCETI consideră că netrecerea Moldtelecom la sistemul LRIC şi anularea restricţiilor în adresa Moldtelecom în cazul apelurilor fixe din afara ţării, vor duce la dezvoltarea pieţei.