Potrivit lui Terentiev, amenda a fost impusă companiei ruse pentru „abuz de poziţie de monopol” pe piaţa de transport a gazelor din Ucraina.
Acesta este ultimul episod al „războiului rece” desfăşurat între Ucraina şi Rusia pe tema gazelor naturale şi preţului perceput de Gazprom pentru acestea, scrie Profit.ro.

Interesant este că amenda acoperă diferenţa dintre datoria totală pe care Gazprom susţine că Ucraina a acumulat-o pentru gazul importat de-a lungul timpului, peste 29 de miliarde de dolari, şi suma de puţin sub 26 de miliarde de dolari pe care Naftogaz (compania de stat monopolistă ucraineană) a cerut unei curţi de arbitraj din Stockholm să nu i-o recunoască drept datorie, dat fiind că ar fi fost suprataxată de ruşi pentru gaz şi că aceştia ar fi achitat tarife de transport mai mici decât ar fi trebuit.

De altfel, la începutul acestei săptămâni, Ucraina a triplat tarifele sale pentru furnizarea gazelor naturale ruseşti spre Uniunea Europeană. Potrivit DPA, Naftogaz a majorat tarifele pentru transportul a 1.000 metri cubi de gaze pe distanţa de 100 de kilometri la 7,9 dolari, de la 2,7 dolari.

Potrivit Bloomberg, Naftogaz a stopat în noiembrie importul de gaz din Rusia, după ce Gazprom a anunţat că Kievul trebuie să plătească 2,55 miliarde de dolari pentru perioada iulie-septembrie 2015. Ucraina susţinea, la acea vreme că se poate descurca în această iarnă cu gazul importat din UE dat fiind faptul că deţine şi stocuri considerabile şi că nivelul consumului a scăzut.

Ucraina nu recunoaşte nici această datorie, de 2,55 miliarde de dolari, ea fiind impusă potrivit clauzei „preiei sau plăteşti” prin care un client plăteşte întreaga cantitate rezervată prin contract, indiferent dacă a importat-o pe toată sau nu. Anul trecut, Rusia a decis să suspende temporar aplicarea acestei clauze, pe care a reactivat-o în această iarnă.