În noiembrie, preţurile de consum din Grecia au scăzut cu 0,1%.Analiştii anticipau pentru luna decembrie o creştere a preţurilor de 0,2%, scrie Mediafax.

În timp ce avansul preţurilor de consum este încă un pas către revenirea la normal a Greciei, după una dintre cele mai turbulente perioade din istoria economică a ţării, creşterile au fost alimentate de noile taxe pe vânzări, introduse în luna august, în cadrul celui de-a treilea program de salvare.

Creşterea se datorează aproape exclusiv majorării taxelor indirecte, care au urcat de la 13% la 23% pentru multe produse de bază, a declarat Ilias Lekkos, economist şef la Piraeus Bank în Atena.

Inflaţia din Grecia a depăşit în acest fel media zonei euro, unde preţurile de consum au avansat în decembrie cu un ritm anual de 0,2%.

Cele mai mari majorări ale preţurilor au avut loc în cazul alimentelor şi băuturilor ne-alcoolice, cu 2,7%, şi al tarifelor hotelurilor, cafenelelor şi restaurantelor, cu 2,5%.

Principalul efect deflaţionist a venit din partea costurilor suportate de gospodării, între care cel al agentului termic, care a scăzut cu 3,8%.