Efectul de levier pe care dolarul îl poate avea asupra petrolului se poate traduce într-o scădere a preţului barilului cu 10-25% în cazul unei aprecieri de cinci procente a monedei americane, notează Bloomberg, citit de business24.ro.
 
„Ţinând cont de trendul aprecierii continue a dolarului, scenariul preţului de 20-25 de dolari/baril pare posibil numai prin evoluţia cursului monedei americane. Dolarul rămâne unul dintre factorii care influenţează preţul petrolului”, au concluzionat analiştii Morgan Stanley.

Preţul petrolului Brent, un indice de referinţă în piaţa, a înregistrat deja o scădere de 11 procente în cursul acestui an, ca urmare a deciziei OPEC de a elimina plafonul maxim al cotelor de producţie.

Decizia este în măsura să pună presiune pe piaţa petrolului, în condiţiile în care rezervele de petrol constituite în Statele Unite, de exemplu, se situează la 100 de milioane de barili deasupra mediei înregistrate în ultimii cinci ani.

Preţul barilului a înregistrat un nou declin după turbulentele care au zguduit piaţa financiara din China în cursul săptămânii trecute.

O eventuala apreciere a dolarului cu 3,2% în fata yuanului chinezesc ar putea împinge preţul petrolului spre valoare de 20 de dolari/baril, au apreciat analiştii băncii americane.

În cazul în care şi alte valute vor pierde teren rapid în faţa monedei americane, ruptura dintre dolar şi preţul petrolului se poate accentua, mai spun aceştia.

Indicele Brent a închis săptămâna trecuta la o valoare de 33,55 dolari/baril pe piaţa londoneza, cel mai scăzut preţ din 2004 şi până în prezent. Trendul descendent a continuat şi la reluarea tranzacţiilor cu petrol din Londra, de luni, 11 ianuarie.

Rezervoare pline

Analiştii Morgan Stanley nu sunt singurii care prevăd un asemenea declin pe piaţa petrolului, dar raţionamentul diferă în cazul altor bănci.

Experţii din cadrul grupului Goldman Sachs se arată îngrijoraţi de eventuala atingere a limitei de stocare la nivel global, fenomen care ar împinge preţul petrolului la un nivel îndeajuns de scăzut pentru a opri o parte din producţie.

Rezervoarele din Cushing, Oklahoma, principalul terminal de stocare a rezervelor de combustibil din Statele Unite, au raportat în ultimele nouă săptămâni o creştere continuă a rezervelor stocate, până la 63,9 milioane de barili. Capacitatea maximă a acestora este de 73 de milioane de barili.