Or, acest audit despre care vorbeşte ANRE trebuia realizat înainte de a majora tarifele, consideră comentatorii economici care nu exclud că scumpirile vor intra din nou vigoare chiar la începutul sezonului rece.

Victor Ciobanu: Pentru mine nu e deloc surprinzătoare această decizie, de fapt am intuit că se va întâmpla asta în septembrie, dar sub alt aspect. Credeam că a fost o majorare, după care se va reveni având în vedere intenţia guvernării de a demonstra că are grija poporului. ANRE vine cu o justificare că are nevoie de un audit mai minuţios pentru a evalua această majorare. Este o aberaţie pentru că dacă e nevoie de audit, trebuia făcut înainte de a lua decizia majorării, cu atât mai mult că s-au majorat destul de semnificativ, lucru simţit imediat de populaţie în facturile primite. Suspendarea cu 60 de zile nu este o decizie finală. Vom vedea cu ce se va finaliza toată afacerea, vor fi întoarse înapoi tarifele, se va face un recalcul pentru cei care au achitat deja.

Este o legătură destul de sesizabilă cu protestul masiv anunţat de Platforma DA, având în vedere că mai multe media afiliate unor partide politice aflate la guvernare au declanşat o întreagă isterie că protestele ar putea degenera în maidane, războaie civile, ceea ce denotă frica faţă de aceste proteste. Populaţia este în drept să protesteze atunci când se simte nedreptăţită. Majorarea tarifelor a avut loc în urma devalorizării leului, care la rândul său s-a devalorizat în urma destabilizării sistemului bancar chiar sub bagheta Băncii Naţionale, care trebuia să stopeze acest proces. Şi atunci când cetăţeni sunt supuşi să suporte cheltuieli pentru că unele instituţii ale statului nu şi-au făcut treaba, ei se simt nedreptăţiţi şi sunt gata să iasă la proteste pentru a spune clar guvernării că nu este de acord.

Victor Parlicov: Consider că ANRE încearcă să muşamalizeze faptul că de fapt problemele principale erau legate de tariful la gaz şi ca să nu ajungă în situaţia că prin decizie judecătorească să fie anulate doar tarifele la gazele naturale, ei singur au anulat tot, argumentând chipurile, că trebuie să fie un audit. Despre acest audit s-a vorbit atât de mult că dacă doreau, îl făceau deja. Este un argument pur formal, ca să muşamalizeze ca să poate să argumenteze. 

Nu exclud că ei încearcă să prindă doi iepuri. Pe de o parte, să amelioreze situaţia socială în ajun de 6 septembrie, pe de altă parte, să se muşamalizeze prostiile cu majorările operate la tariful pentru gaz şi energie electrică.

Alexei Tulbure: Este o încercare a puterii de a descuraja protestele în masă. ANRE este  controlat de aceleaşi clanuri oligarhice care au luat în captivitate întreaga structură statală din RM. ANRE-ul este un fel de CCA numai că în domeniul reglementărilor energetice – deserveşte interesele oligarhilor. De aceea nu trebuie să ne facem iluzii, să ne bucurăm că s-au îngheţat pentru două luni aplicarea acestor decizii. Adică se vor dezgheţa când vor începe îngheţurile, probabil. Este o încercare de a manipula, de a descuraja protestele. Nu trebuie să ne creeze iluzia că puterea începe a ceda sub presiunile nemulţumirii sociale. Nu, cedările încă nu au început, protestele trebuie să se desfăşoare aşa cum s-a planificat – paşnic. Revendicările trebuie să fie înaintate, deoarece tarifele sunt o parte mică din probleme. Ele sunt rezultatul a mai multe crime împotriva acestui stat. Aceasta este consecinţa unui stat capturat care nu poate, nu doreşte, nu are de gând să oprească furturile, jafurile, crimele care sunt făcute de clasa politică practic fiecare zi. De aceea, eu calific această decizie a ANRE ca pe o încercare a clanurilor oligarhice de a opri acest protest social, care este după părerea mea legitim şi nu poate fi oprit.

Bineînţeles că auditul trebuia realizat înainte de a lua decizia de majorare. Până a adopta decizia trebuie să produci un audit, pentru că numai lenosul nu vorbeşte în RM că în domeniul livrărilor de energie şi gaze la noi se fură ca în codru. Există intermediari, există scheme de delapidare a banului public, iar ANRE parcă nu trăieşte în această ţară. Cu atât mai mult ei trebuiau să monitorizeze situaţia, iar doar după monitorizare să ia această decizie. ANRE a pierdut încrederea publică.