„Lipsa de transparenţă în structura acţionariatului reprezintă unul dintre factorii-cheie care influenţează sectorul bancar. Sunt îngrijorat de faptul că dacă până acum nu a fost soluţionată problema transparenţei în structura acţionariatului, situaţia de la cele trei bănci, Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, s-ar putea repeta. Dacă pacienţii au simptome identice, înseamnă că suferă de aceeaşi boală. Doar noi nu ştiam cine sunt proprietarii reali ai celor trei bănci, iar acest grup de acţionari a făcut abuz de putere, controlând banca şi acordând credite companiilor sale afiliate. În rezultat, „a dispărut” un miliard  de la aceste bănci. Nu se învaţă lecţiile crizei de la cele trei bănci. Aceleaşi greşeli se repetă astăzi după prăbuşirea BEM în raport cu alte bănci, unde se redirecţionează aproape totul. Nu voi numi aceste bănci, dar ele sunt uşor de identificat. Vedem că ele primesc toate fluxurile de numerar. Conturile trezoriale de la Banca de Economii sunt transferate aproape toate la doar două bănci. Este îngrijorător faptul că, la fel ca şi în cazul celor trei bănci falimentare, ştim foarte puţin despre acţionarii de la aceste bănci. La un moment dat această situaţie poate avea aceleaşi consecinţe. În rezultat cine va plăti din nou? Contribuabilii”, a declarat Ridha Tekaia, în cadrul unui interviu pentru Newsmaker.

Preşedintele Mobiasbancă afirmă că în urma lichidării BEM, BS şi Unibank cel mai mult au de câştigat două bănci şi că nu toţi jucătorii de pe piaţă reuşesc să participe la licitaţii.

„BNM a organizat o licitaţie „echitabilă” pentru a obţine activele BEM. Încă suntem în proces, dar eu deja am primit informaţii că unele filiale deja au fost vândute cu tot cu clienţi. De exemplu, filiala BEM din Cahul deja activează sub o altă marcă. (...) Este straniu că noi nu am câştigat nicio licitaţie, deşi propunem preţuri rezonabile pentru servicii. Şi condiţiile noastre sunt destul de competitive. Uneori licitaţiile sunt organizate în aşa fel, încât unii nu au posibilitatea de a participa la ele, întrucât timpul acordat pentru prezentarea ofertei este foarte scurt. Dacă nu eşti informat din timp, nu ai posibilitatea să participi. Uneori condiţiile licitaţiei sunt netransparente”, a adăugat Ridha Tekaia.

Potrivit bancherului, conturile trezoriale de la Banca de Economii trebuie să fie distribuite proporţional tuturor băncilor conform cifrei de afaceri. În caz contrar, unele bănci îşi vor monopoliza piaţa, iar cele mici riscă să dispară.

„În opinia mea, abordarea cea mai eficientă este de a le distribui băncilor proporţional cu cota de afaceri a fiecăreia. Nu trebuie să uităm că avem şi bănci foarte mici, a căror pondere este de 2-5%. Aceasta va asigura echilibrul. În caz contrar, vom denatura piaţa, iar marii jucători îşi vor creşte în continuare participaţia. Se vor forma unul sau doi jucători mari care vor concentra în mâinile lor 70-80% din piaţă. Restul vor muri. Este ceva foarte periculos pentru ţară, pentru că după un timp cetăţenii moldoveni vor fi privaţi de dreptul de a alege o bancă. Nu trebuie de permis să fie creat jucător mare care să dicteze regulile jocului. Pentru a evita această situaţie, guvernul şi autoritatea de reglementare trebuie să fie foarte atentă la redistribuirea a pieţei”, a accentuat Ridha Tekaia.

Întreaga situaţie din sectorul bancar, dar şi faptul că partenerii internaţionali au refuzat să mai finanţeze Republica Moldova reprezintă un semnal de îngrijorare pentru investitorii străini, a adăugat preşedintele Mobiasbancă.

„Nimeni nu vine într-o ţară care aproape un an nu a avut un guvern stabil, în care se situaţia din sectorul bancar se înrăutăţeşte, în care legislaţia este în continuă schimbare, în mare parte fără consultări, iar partenerii internaţionali nu vor să finanţeze. Toate aceste ingrediente nu atrag investitori care doresc stabilitate. Ştiu că investitorii străini care operează în Republica Moldova sunt foarte îngrijoraţi de situaţia din ţară, de faptul că după o criză vine alta. Dacă unul dintre jucătorii străini va pleca, acest fapt va duce la un exod în masă. Dacă vorbim despre Mobiasbancă, dorim după reducerea numărului de jucători, cel puţin cota noastră să nu se diminueze”, a menţionat Ridha Tekaia.

Totodată, bancherul afirmă că pentru Republica Moldova sfârşitul acestui an va veni cu perioadă dezastruoasă, iar mai multe afaceri vor intra în faliment.

„Situaţia se va înrăutăţi în a doua jumătate a anului. Pe lângă situaţia proastă din economie, a scăzut capacitatea de cumpărare a populaţiei, firmele vor falimenta, iar situaţia băncilor se va înrăutăţi. Companiile falimentare nu vor mai întoarce creditele, iar nivelul creditelor neperformante va creşte. Presupun că situaţia din întreaga ţară se va înrăutăţi la sfârşitul acestui an sau la începutul anului viitor. Mă aştept la o perioadă teribilă şi dramatică. Va fi o mare provocare pentru noul guvern. Am pierdut un an de la alegerile parlamentare. Ar fi foarte rău să pierdem tot ceea ce a fost făcut în cadrul aplicării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, din cauza greşelilor făcute la trei bănci şi a dificultăţile economice”, a conchis preşedintele Mobiasbancă.