Motivul invocat este faptul că întreprinderea înregistrează pierderi de milioane din cauza devalorizării monedei naţionale. „Dacă nu ar fi fost o devalorozare a leului din ultimii ani, tariful la energia electrică în mediu ar fi trebuit să scadă cu 6,3 la sută”, a declarat preşedintele Gas Natural Fenosa, Silvia Radu.

Astfel, Gas Natural Fenosa insistă ca tariful plătit de consumatorii finali să crească de la 1 leu şi 52 de bani pentru un kw/h, până la 3 lei şi 47 de bani (iniţial - 2 lei şi 66 de bani).

De cealaltă parte, specialiştii de la ANRE spun că au efectuate propriile calcule. Ei consideră  tariful să fie de 2 lei şi 6 bani sau maximum 2 lei şi 27 lei de bani.

La începutul acestui an, Gas Natural Fenosa a solicitat ANRE să majoreze cu 60 la sută tariful pentru energia electrică, invocând faptul că înregistrează pierderi de milioane din cauza devalorizării monedei naţionale.

La sfârşitul lunii trecute, compania a avertizat că din cauza datoriilor acumulate faţă de Centrala de la Kuciurgan, aceasta ar putea să fie nevoită să reducă alimentarea consumatorilor cu energie electrică cu până la 40 la sută.

Ultima dată tariful a fost actualizat în 2012, când un dolar costa 11 lei şi 80 de bani.

Tot astăzi, şi Moldovagaz a anunţat că solicită un tarif mai mare decât cel cerut anterior. Furnizorul consideră justificată o scumpire a gazului cu 51,7 la sută. În solicitarea depusă la agenţie în martie, Moldovagaz solicita majorarea tarifelor cu 48 la sută.