„Este o mare problemă şi trebuie să ne asigurăm ca tariful la energie electrică să fie ajustat, iar problema să fie rezolvată. Este responsabilitatea ANRE să stabilească o dată la care va fi ajustat tariful la energie electrică. În caz contrar, există îngrijorări că la sfârşitul verii securitatea energetică a ţării ar putea fi pusă în pericol. Dacă tariful nu va fi ajustat în conformitate cu ratele de schimb valutar, înseamnă că distribuitorii nu-şi vor putea plăti facturile, iar furnizorii vor sista livrările de electricitatea pentru Moldova”, a declarat vicedirectorul Secretariatului Comunităţii Energetice Europene.

De partea cealaltă, directorul ANRE, Sergiu Ciobanu, spune că deocamdată nu putem vorbi despre o dată la care urmează a fi ajustat tariful.

„Suntem în plin proces de a analiza toate cifrele pentru ca să ne putem expune opinia dacă este nevoie de majorat sau nu. Mai avem nevoie de puţin timp pentru a ne expune opinia, mai durează puţin. Nu pot să vă spun cât anume”, afirmă directorul ANRE.

Precizăm că la începutul acestui an, Gas Natural Fenosa a solicitat ANRE să majoreze cu 60 la sută tariful la energia electrică, invocând faptul că înregistrează pierderi de milioane din cauza devalorizării monedei naţionale. Acum două săptămâni compania a avertizat că din cauza datoriilor acumulate faţă de Centrala de la Cuciurgan ar putea să fie nevoită să reducă alimentarea consumatorilor cu energie electrică cu până la 40 la sută. Gas Natural Fenosa cere o majorare de la un leu şi 52 de bani pentru un kw/h până la 2 lei şi 66 de bani. Solicitări de scumpire a luminii au parvenit şi din partea Red Nord şi Red Nord Vest.

Amintim că ultima dată tariful a fost actualizat în 2012 când un dolar costa 11 lei şi 80 de bani, în condiţiile în care astăzi cursul afişat de BNM este de 19 lei şi 05 bani.