Guvernul a ratificat astăzi Acordul de finanţare privind implementarea Programului ENPARD Moldova – Suport pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.

Valoarea totală a suportului din partea Comisiei Europene constituie circa 64 milioane de euro, dintre care: 53 milioane de euro sunt acordate de Comisia Europeană pentru componenta de suport bugetar sectorial şi circa 11 milioane de euro sunt oferite drept componenta de suport complementar.

Implementarea Programului ENPARD va contribui la dezvoltarea capacităţilor de export a principalelor produse agroalimentare moldoveneşti pe piaţa UE, şi astfel va creşte impactul asupra PIB-lui.

Instrumentul ENPARD a fost lansat de către Comisia Europeană, în martie 2011, şi este o iniţiativă nouă de sprijin din partea partenerilor europeni pentru implementarea reformelor în sectorul agricol şi rural, deoarece implementarea cerinţelor Uniunii Europene atrage costuri înalte pentru sectorul agricol, în ceea ce ţine de cerinţe şi standarde de calitate, siguranţă ş.a.