„Reieşind din situaţia dificilă, de criză economică din Republica Moldova, există necesitatea stringentă de a lua o decizie fermă, pentru a stabiliza situaţia. În situaţia unui guvern minoritar, nu cred că trebuie să avem aşteptări privind o aprobare rapidă în Parlament. Discuţiile ar dura luni de zile, iar acest procedeu şi aşa trebuia să aibă loc cu 5-6 luni în urmă. Cred că trebuie să urgentăm”, a declarat premierul Gaburici.

Pe rând, unii miniştri au susţinut propunerea, printre care cel al Finanţelor, Anatol Arapu, şi cei al Economiei, Stephane Bride.

Împotrivă s-a exprimat ministrul Educaţiei, Maia Sandu. „Sunt de acord că suntem în mare întârziere. În acelaşi timp sunt documente extrem de importante şi cred că este necesar să fie discutate în Parlament”, a declarat Maia Sandu. În replică, Gaburici a spus: „Dacă eram în octombrie-noiembrie trecut, aş fi fost de acord. Acum însă nu mai avem timp. E unicul lucru care ne face să ne grăbim cu această aprobare”.

Supus votului, proiectul a trecut cu unanimitate, fiind votat de toţi membrii cabinetului de miniştri.

Menţionăm că, potrivit procedurii, Parlamentul are la dispoziţie 72 de ore pentru a înainta moţiune de cenzură împotriva Guvernului pentru asumarea răspunderii. În caz contrar, proiectele de legi vor fi declarate adoptate de legislativ, iar preşedintele Parlamentului va fi obligat să le transmită şefului statului pentru promulgare.

Cu o întârziere de cinci luni, proiectul legii privind Bugetul şi Politica bugetar-fiscală a fost aprobat de Guvern la sfârşitul săptămânii trecute. Potrivit proiectului, în 2015 se vor scumpi taxa de drum, accizele, se vor introduce impozite pentru bănci, penitenciare şi chiar şcoli. Vor trebui să plătească statului până şi şomerii, dar şi unii dintre cetăţenii care muncesc peste hotare.  

Documentul mai prevede majorarea accizelor pentru produse petroliere, băuturi alcoolice, bijuterii, autoturisme, tutun şi ţigările cu filtru. De exemplu, de pe urma majorării accizelor la produselor petroliere în buget vor ajunge 1,4 miliarde de lei, cu 200 de milioane mai mult decât anul trecut. Taxele la tutun vor suplini bugetul cu 1,2 miliarde de lei, ceea ce este cu aproximativ 300 de milioane mai mult decât în 2014. 

Proiectul prevede şi majorarea taxei rutiere cu 50 %, ceea ce va genera încasări de 380 de milioane de lei. Mai mult, autorităţile vor să impoziteze şi cheltuielile pentru întreţinerea maşinilor. Mai exact, vor fi obligaţi să plătească taxe antreprenorii care deţin în proprietate mai mult de un autovehicul.

Totodată, proiectul de lege prevede ca din acest an să fie reţinut impozit de la bănci, din dobânzile la depozite şi credite. Propunerea a fost criticată de Banca Naţională, care spune că această prevedere va influenţa cursul valutar. Acest lucru însă nu a fost luat în calcul de miniştri. 

Autorităţile vor să-şi suplinească veniturile şi din impozitarea instituţiilor de învăţământ. Şcolile, liceele şi universităţile ar putea fi obligate să transfere în bugetul de stat o parte din banii încasaţi pe de urma dării în arendă a unor spaţii. Impozite ar urma să plătească şi penitenciarele, unde vor fi taxaţi banii obţinuţi din munca deţinuţilor. 

Până şi şomerii vor trebui să strângă cureaua. Persoanele care vor rămâne fără un loc de muncă vor fi obligate să plătească statului o parte din banii obţinuţi drept indemnizaţii de concediere. Proiectul de lege prevede şi impozitarea veniturilor obţinute de cetăţenii moldoveni, care muncesc câteva luni peste hotare şi nu plătesc impozite în ţara în care îşi primesc salariul. 

Potrivit politicii bugetar-fiscale, în acest an TVA-ul în agricultură va rămâne la cota de 8%, excepţie de la această regulă o va face însă producţia finită de carne, pentru care se va aplica un impozit de 20%. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.