Asta deşi şeful băncii centrale nu a indicat în declaraţia veniturilor şi proprietăţii pentru anul 2013 faptul că soţia sa deţine acţiuni la o firmă care produce piese pentru maşini agricole. Totodată, Drăguţanu a uitat să declare 76 de mii de lei de pe conturile soţiei sale, bani proveniţi din salariu, dar şi 45 de mii de euro care au fost obţinuţi de peste hotare.

CNI a decis până la urmă că această încălcare nu a fost intenţionată şi a decis să claseze cauza. „A fost o decizie colegială”, a declarat preşedintele CNI, Anatolie Donciu.

Din cei cinci membri ai CNI, patru au votat „pentru”, iar unul „împotrivă”. Nu se ştie care dintre membrii CNI a fost împotrivă, întrucât presa nu are acces în momentul votării.

Guvernatorul BNM nu a răspuns la telefon pentru a oferi comentarii.

Declaraţia de venituri pentru anul 2014 arată că familia Guvernatorului Băncii Naţionale Dorin Drăguţanu are o avere de 3,4 milioane de lei. În 2014, Drăguţanu a încasat un salariu de aproape un milion de lei.

Familia Drăguţanu are cinci conturi bancare la trei bănci comerciale din Republica Moldova, în care păstrează economii în valoare de peste 330 de mii de lei. Pe lângă depozitele bancare, soţia şefului Băncii Naţionale este proprietara şi fondatoarea a 5 SRL-uri. Aceasta are un birou de traduceri, o firma de consultanţă şi publicitate, o agenţie de turism, o companie de panificaţie, dar şi o firmă care activează în sfera comerţului. Patru din cele 5 afaceri conduse de Otilia Drăguţanu au fost iniţiate începând cu anul 2011, în perioada în care soţul său, Dorin Drăguţanu, era deja şef la BNM.

Potrivit declaraţiilor de avere, familia Drăguţanu locuieşte într-o casă cu două nivele, cu o suprafaţă de 309 metri pătraţi, construită la marginea Chişinăului. Valoarea cadastrală a locuinţei este de peste un milion de lei. Mai mult, şeful de la BNM se plimbă cu o maşină de teren, marca Volkswagen Tiguan, care a fost cumpărată cu aproape jumătate de milion de lei.

În declaraţia de avere pentru anul trecut, Drăguţanu scrie că are trei datorii bancare în valoare totală de 1,3 milioane de lei. Ce-i drept, un credit în valoare de 840 de mii de lei a fost contractat chiar de la instituţia în care munceşte, adică de la Banca Naţională. Banii au fost împrumutaţi la o dobândă foarte avantajoasă - de doar 0,5% anual. Asta în timp ce la băncile comerciale creditele sunt mult mai scumpe, cu o rată a dobânzilor de 12-15 la sută.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.