„Este incorect de a spune că doar Banca Naţională poate face ceva cu cursul. Noi în primul rând trebuie să aducem încredere pe piaţă. Trebuie să avem o soluţionare finală a cadrului politic după alegeri. Cu cât incertitudinea va fi mai mică, cu atât presiunea pe piaţa valutară va fi mai mică. Avem nevoie de continuarea reformelor care să contribuie la aducerea de valută în RM, stimularea exporturilor, sporirea competitivităţii producţiei autohtone pe pieţele externe. Totodată, avem nevoie în termene foarte restrânse de încheierea unui nou memorandum cu FMI”, a declarat Drăguţanu.

Mai mult, guvernatorul BNM susţine că ar putea readuce cursul euro la un nivel de 17 lei, iar pentru aceasta ar fi nevoie de un miliard de dolari.

„Dacă cineva-mi spune să aduc euro la un nivel de 17 lei, voi spune că acest fapt este posibil cu un miliard de dolari. Dar nu din rezervele valutare. Miliardul acesta nu-i. Acesta va veni prin investiţii şi export. Economia deja se adaptează. În orice situaţie, conform principiului vaselor comunicante, se găseşte echilibru la un anumit nivel”, a adăugat Drăguţanu.

Guvernatorul BNM a reiterat că prăbuşirea leului este cauzată de factorii externii. În consecinţă au scăzut exporturile şi transferurile de bani de peste hotare, iar vânzările de valută din partea persoanelor fizice s-au redus cu 30%.

„Că sunt şi alţi factori care ar putea eu nu neg. Pot fi factori de incertitudine, iar agenţii economici să scoată capitalul din Republica Moldova sau să treacă din lei în valută. Poate să fie incertitudine din partea persoanelor fizice care migrează din depozitele în lei spre cele în valută”, a declarat guvernatorul BNM.

Drăguţanu afirmă că intervenţiile BNM pe piaţa valutară nu pot ţine piept factorilor care trag leul în jos.

„În 2014 am vândut 420 de milioane de dolari pe piaţa valutară. De la începutul acestui an, BNM a vândut 137 de milioane în luna ianuarie şi 4 milioane – în februarie. Vânzările respective nu pot lupta cu factorii fundamentali. Piaţa însă funcţionează spre deosebire de ale ţări. La casele de schimb valutar este valută, scumpă, dar este. Acesta este cel mai bun lucru care poate să se întâmple în situaţia de criză în regiune şi în RM”, a mai spus Drăguţanu.

Fără intervenţiile băncii centrale pe piaţa valutară, leul s-ar fi prăbuşit şi mai tare, a adăugat guvernatorul, dar a accentuat că „rezervele valutare ale BNM nu sunt un sac fără fund”. Actualmente, soldul rezervelor valutare ale BNM este mai puţin de 2 miliarde de dolari.

Euro şi dolarul stabilesc zilnic noi recorduri istorice, iar pentru astăzi, Banca Naţională a Moldovei a stabilit un curs oficial de 20 de lei şi 81 de bani pentru un euro şi de 18 lei şi 16 bani pentru un dolar SUA. Vorbim despre rata de referinţă, nu şi cea aplicată de către băncile comerciale, care afişează un euro mult mai scump, de peste 21 de lei.