„Statul deţinea 52,6% din fondul statutar al Băncii de Economii, celelalte erau în mâinile lui Viorel Ţopa. Am primit o informaţie că vor să pună mâna pe alte câteva procente, ca să aibă o cotă mai mare decât a statului”, a declarat Voronin, în cadrul conferinţei.

La rândul său, fostul preşedinte al Băncii de Economii a dezghiocat declaraţiile liderului comunist, spulberând afirmaţiile acestuia. „Întâi de toate, statul deţinea peste 56%, însă există o întrebare mai simptomatică pentru Voronin: cum poţi, teoretic, „pune mâna pe alte acţiuni” ca să obţii mai mult decât 56%? Voronin are idee câte procente sunt în 100%?”, comentează Viorel Ţopa. 

„Pe Viorel Ţopa l-am fugărit de la BEM şi a fugit din ţară ca să nu înfunde puşcăria pentru ce a făcut la Banca de Economii”, a mai spus Voronin.

„De unde a luat el că am fugit din ţară? Sau că eram să înfund ceva? Cine se credea el ca să „fugărească” preşedintele unei bănci, societăţi pe acţiuni? A auzit el oare despre Adunarea Acţionarilor, Consiliul de Administraţie, statut, lege? El, sărmănelul, şi acum se crede un fel de „împărat”. De paie, bineînţeles. Sau din saunele lui Plohotniuk”, spune Viorel Ţopa.

Omul de afaceri afirmă că, odată cu venirea comuniştilor la putere, a fost abordat ca să acorde credite nerambursabile şi atunci şi-a dat demisia. „Există şi decizia Consiliului băncii în această privinţă. Nu am vrut să particip la ceea ce urma să devină Banca de Economii. Din păcate, prima ce a făcut Voronin - l-a schimbat în poziţia de preşedinte al Consiliului de Supraveghere pe Mihai Manoli (un profesionist adevărat, pe atunci Ministru al Finanţelor) cu Ivan Calin, care a început să aplice „politica partidului” în bancă”, susţine Viorel Ţopa.

Totodată, omul de afaceri menţionează că, în 2001, Băncii de Economii i-a fost acordat titlul de cea mai bună bancă din regiune, iar rapoartele BNM şi ale auditelor internaţionale (PriceWaterHouseCoopers) de atunci indicau faptul că pe majoritatea parametrilor banca se plasa pe primele poziţii din sistem, inclusiv cele de prudenţă şi calitate a portofoliului de credite, dar şi cele de lichiditate, rentabilitate, profitabilitate şi sănătate a activelor.

„ÎNTREBARE: Ce a condus cu Voronin, dacă, venind la putere, prima ce l-a trăsnit în cap a fost să schimbe urgent cel mai performant management al unei instituţii financiare? E întrebarea CHEIE, deşi retorică. Cineva a capitalizat o vacă grasă, pe care Voronin şi anturajul s-a gândit s-o mulgă. După schimbarea managementului, BEM şi-a început declinul, dintâi reducându-şi profitabilitatea, apoi trecând de prin 2007 la credite-cadouri reprezentanţilor PCRM, apoi înregistrând pierderi enorme, apoi a ajuns la furturi deschise împreună cu numirea lui Gacichevici, care a culminat cu FALIMENTAREA băncii. Această „istorie glorioasă” este descrisă şi de instituţiile internaţionale - din aceste rapoarte se vede clar de când s-a început declinul băncii. Perioada dată a coincis cu îmbunătăţirea situaţiei materiale a „familiei” şi a cercului ei apropiat. Vă amintiţi cine pe atunci dormea în anticamera lui Voronin?”, scrie Viorel Ţopa.

Potrivit lui, toate întreprinderile de care s-a „atins” Voronin şi „cercul lui intim” (Plahotniuc), au fost prădate şi falimentate în câţiva ani, iar Banca de Economii nu e o excepţie.

„Cineva trebuie să-şi asume „performanţa” să aducă banca de la cea mai bună din sistem în 2001, la faliment (!). Asta explică şi faptul că acum Voronin face parte din trupa teatrală, scoasă în fiecare seară pe scena Publicilor şi Prime-urilor, ambele de curând înregistrate în proprietatea individuală a lui Plohotniuk. Regula naturală a rămas neschimbată: după timpul acordat de zoiniţele mediatice putem face concluzia pe cine actualul sistem plaho-voronist îi consideră duşmani ireconciliabili. Mai ales acum, când Plohotniuk & Co fură miliardul, iar televiziunile lui sunt obsedat înfipte în anii '90. Totul e foarte simplu pentru oamenii care judecă”, conchide fostul preşedinte al Băncii de Economii.