Bancnotele modernizate vor avea mai multe elemente noi de siguranţă. Acestea vor fi eliberate în circulaţie treptat, pe măsura epuizării stocurilor de bancnote din emisiunile vechi, anii 1993- 2013 şi vor fi acceptate în toate tipurile de plăţi. 

Iată, de exemplu, care sunt elementele de siguranţă pentru bancnotele de 1 leu: 

- Firul de siguranţă metalizat, cu textul „BNM”, încorporat în hârtie va fi poziţionat în stânga aversului, între portretul lui Ştefan cel Mare şi ghioşul central, în lumină UV are proprietăţi de fluorescenţă de culoare albastră.

- În partea de sus şi de jos a zonei, cuprinsă între cele două elemente verticale decorative, este imprimat textul „BNM” şi „Un leu”. Pe chenarul cercului unde este amplasat textul „Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai” este imprimat „BNM”.

- Pe zona neimprimată a aversului şi reversului sunt imprimate fragmente ale cifrei „1”, astfel că atunci când bancnota este privită prin transparenţă şi luminată din partea opusă privitorului, cifra „1” se vede în întregime.

- Pe zona neimprimată a aversului este poziţionat un dreptunghi, care va apărea verde în lumină ultravioletă. În interiorul dreptunghiului sunt imprimate sigla BNM şi textul „BNM”.

- Două elemente verticale decorative, ornamentul naţional multicolor şi ghioşul central de pe aversul bancnotei vor apărea verde în lumină ultravioletă. Fibrele bi- fluorescente în lumină ultravioletă vor apărea în verde/albastru şi galben/roşu



Foto: Bani.md