Asta au declarat ambasadorul Statelor Unite în Moldova, William Moser, şi cel al Uniunii Europene, Pirkka Tapiola, după o întrevedere cu premierul Iurie Leancă.

La întâlnire au participat şi şefii instituţiilor de drept, printre care şi şeful CSJ, Mihai Poalelungi, cel care a aprobat decizia prin care BEM a revenit în gestiunea statului.

Şi dacă oficialii europeni nu au negat faptul că au discutat despre situaţia de la Banca de Economii, nu a făcut la fel şi Poalelungi.

„Sistemul financiar-bancar este foarte complicat şi înainte de a face anumite concluzii trebuie să analizăm unele aspecte ce ne îngrijorează. Ulterior, vom veni cu un comentariu”, a declarat ambasadorul SUA în Moldova, William Moser.

„Sunt probleme foarte complicate. Noi am văzut că premierul este informat despre tot ceea ce se întâmplă în ţară şi cred că nu este momentul potrivit să comentăm acest subiect. Noi doar monitorizăm situaţia”, a menţionat şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Pirkka Tapiola.

La scurt timp, la ieşirea din Guvern l-am surprins şi pe preşedintele CSJ, Mihai Poalelungi, unul dintre judecătorii care au aprobat hotărârea prin care Banca de Economii s-a întors în proprietatea statului.

Deşi a recunoscut că a fost la o întrevedere cu premierul, Poalelungi a negat că la întâlnire s-a discutat despre situaţia de la BEM.

„Eu nu am fost nici la şedinţa Guvernului şi nici la Comitetul Financiar. Eu nu am treabă de discuţiile cu BEM, eu decizia am anunţat-o şi atât. Şi mai departe sunt chestiile statului de acţiona”, a reiterat şi preşedintele CSJ, Mihai Poalelungi.

La întrevedere a participat şi ministrul Economiei, fapt confirmat de secretara acestuia. Alături de şeful CSJ l-am surprins şi pe preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu.

Contactat telefonic, acesta a declarat că a ajuns la şedinţă cu câteva minute înainte de a se încheia, dar a confirmat că subiectul discutat a fost Banca de Economii.

La scurt timp, din clădirea Guvernului a ieşit şi procurorul general Corneliu Gurin. Ulterior, acesta nu a răspuns la telefon pentru a ne oferi detalii despre cele discutate.

Premierul Iurie Leancă nu a fost de găsit pentru a oferi detalii despre această întâlnire. Şi nici purtătorul său de cuvânt nu a răspuns la telefon.
În schimb, şefa Serviciului de Presă al Guvernului a declarat că nu ştie nimic despre întrunirea cu pricina.

Amintim că Banca de Economii a revenit în proprietatea statului acum o săptămână după ce Curtea Supremă de Justiţie a dat câştig de cauză la trei acţionari minoritari, care deţin împreună 0,3 % din capitalul BEM.

Ei au contestat emisia suplimentară de acţiuni, din august 2013, în urma căreia statul a predat controlul asupra instituţiei.

Decizia CSJ-ului a fost dur criticată de mai mulţi experţi, care spun că revenirea BEM-ului în gestiunea statului este o povară pentru autorităţi, întrucât instituţia a fost pusă pe brânci, iar statul va fi nevoit să scoată bani din buget pentru a o face din nou profitabilă.

Aceleaşi critici au fost lansate şi de fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa, care îi solicită şefului statului să convoace Consiliul Suprem de Securitate la acest subiect.