Maşina a fost confiscată de armata americană la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi este unul din cele 5 exemplare care mai există în prezent din această serie de Mercedes, transmite CNBC.

Nu a fost oferit un preţ estimativ de la care va porni licitaţia.

Potrivit documentelor istorice, designul maşinii respectă cu stricteţe indicaţiile lui Adolf Hitler şi ale şofelurui său, ofiţerul SS Erich Kempka.

Kempka le ceruse inginerilor de la compania Mercedes să îi asigure o „protecţie maximă” dictatorului nazist. Parbrizul este fabricat dintr-o stilcă reizstentă la gloanţe, iar caroseria este complet blindată, precum şi acoperişul decapotabil.

Conform CNBC, Mercedes-Benzul 770K a fost folosit prima oară de Hitler în 1939, făcându-şi apoi aparţia la o vizită de stat, în iunie 1940, în Italia fascistă a lui Benito Mussolini. O lună mai târziu, maşina a apărut în parada din Franţa proaspăt cucerită de Germania nazistă.

După capitularea Germaniei în 1945, autovehiculul a fost confiscat de forţele americane şi utilizat apoi de către Poliţia Militară a Statelor Unite staţionată în nordul Franţei, în Le Havre.

În 1946, Mercedesul a fost trimis în SUA, unde avea să fie cumpărat de Tom Austin, un magnat al comerţului cu tutun din Greeneville, Tennessee.

După ce a fost lăsat de izeblişte în colecţia bogătaşului american, care nu ar fi ştiut niciun detaliu despre provenienţa reală a maşinii, automobilul lui Hitler a fost restaurat de doi comercianţi de maşini în 1976, înainte de a fi din nou scos la vânzare, ajungând de data aceasta în proprietatea lui Ralph Engelstad, deţinătorul Imperial Palace Casino.

După moartea lui Engelstad, maşina a fost vândută în 2004, ca parte a unui pachet de 21 de automobile „semnificative” din istoria Mercedes-Benz.

Identitatea actualului proprietar nu a fost dezvăluită, însă mai multe surse spun că maşina ar aparţine, din 2009, unui miliardar rus.Casa de licitaţie Scottsdale a anunţat că 10 procente din suma cu care maşina va fi scoasă la licitaţie vor fi folosite în scop educativ privind memoria Holocaustului.