În vârstă de 34 de ani, Martin Shkreli a devenit cunoscut atunci când a crescut de 55 de ori preţul unui medicament dedicat persoanelor diagnosticate cu HIV în septembrie 2015. Acea decizie i-a adus porecla de "cel mai detestat om din America".

Expert în finanţe şi patronul unei companii din industria farmaceutică, antreprenorul american a cumpărat la sfârşitul anului 2015 materialul discografic "Once Upon a Time in Shaolin", un dublu album al rapperilor din grupul Wu-Tang Clan, care a fost lansat într-un singur exemplar.

La o lună după ce a fost declarat vinovat într-un proces în care a fost acuzat de fraudă şi manipulare de un tribunal federal din Brooklyn, Martin Shkreli a pus în vânzare marţi seară acel album legendar pe site-ul de licitaţii eBay. Cu un simţ al provocării de care nu este deloc străin, omul de afaceri a recunoscut că nu a ascultat albumul în totalitate.

"În orice moment, pot să anulez această vânzare şi aş putea chiar să sparg discul într-un moment de frustrare", a scris el într-un mesaj care însoţeşte prezentarea produsului pe site-ul eBay, în cadrul unei licitaţii care ar trebui să dureze până pe 15 septembrie.

Joi, la ora transmiterii acestor informaţii, cea mai mare ofertă depusă în această licitaţie ajunsese la suma de 999.400 de dolari.

Martin Shkreli a precizat că va dona jumătate din suma pe care o va obţine în beneficiul unor cercetări medicale. El a mai spus că nu are nevoie de bani şi că a demarat această licitaţie pentru "a influenţa spiritele oamenilor".

Magnatul american a fost aspru criticat pentru cumpărarea acelui album, inclusiv de unul dintre membrii grupului Wu-Tang Clan, Ghostface Killah, care a considerat că discul în cauză "aparţine oamenilor".

"Am decis să cumpăr acest album pentru a face un cadou grupului Wu-Tang Clan pentru formidabila lor producţie muzicală. În schimb, am avut parte de dispreţ din partea cel puţin a unuia (cel mai puţin inteligent) dintre membrii trupei. Sunt curios să văd dacă lumea acordă valoare muzicii la fel de mult ca mine", a scris Martin Shkreli în mesajul publicat pe eBay.

Singura copie a albumului "Once Upon a Time in Shaolin" a fost conservată într-un seif din Maroc cu ocazia primei sale vânzări la licitaţie, organizată de Wu-Tang Clan, în 2015. Potrivit clauzelor contractului de vânzare, albumul nu poate fi comercializat înainte de anul 2103, însă proprietarul său poate să îl difuzeze gratuit, în timpul unor reuniuni private.

Martin Shkreli a difuzat fragmente din acest album pe platforma online Periscope în noiembrie 2016, în cadrul mai multor înregistrări video în care magnatul a salutat victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

RZA, liderul grupului Wu-Tang Clan, a explicat că acea vânzare la licitaţie din 2015 a fost finalizată înainte de izbucnirea scandalului cu medicamentul Daraprim, administrat pacienţilor seropozitivi.