Potrivit regelui, alte nume vehiculate au fost "Carl" şi "Walther", iar titlul prinţului nou-născut va fi cel de duce de Dalarna. Denumirea, notează DPA, este legată de mama sa, prinţesa Sofia, originară din această provincie la nord-vest de Stockholm.

Prinţul, născut joi, este cel de-al doilea fiu al prinţului Carl Philip şi al Prinţesei Sofia. Primul lor fiu, Alexandru, s-a născut în 2016.

Carl Philip (38 de ani) s-a căsătorit cu Sofia Hellqvist, un fost model, în vârstă de 32 de ani, în iunie 2015. La căsătoria cu prinţul, Hellqvist a primit titlurile prinţesă şi ducesă de Varmland.

Carl este un vechi nume de familie în familia regală, folosit printre alţii de rege. În ceea ce priveşte numele de "Walther", acesta a fost purtat de către tatăl reginei Silvia (născută în Germania) şi de către unul dintre fraţii acesteia.

Prinţul Gabriel este cel de-al şaselea nepot al regelui Carl al XVI-lea Gustaf şi al reginei Silvia şi al şaselea în ordinea succesiunii la tronul Suediei.

Carl Philip este al doilea copil al cuplului regal. Fiica cea mai mare este prinţesa moştenitoare Victoria, iar cea mai tânără fiică a regelui şi reginei Suediei este prinţesa Madeleine.

Victoria a fost la rândul său prezentă la întâlnirea cu cabinetul. În 1980, Suedia a schimbat ordinea succesiunii, astfel încât cel mai vârstnic dintre copiii regelui, indiferent de sex, moşteneşte tronul.