Împăratul a aprobat mariajul în dimineaţa zilei de duminică, a declarat într-o conferinţă de presă Shinichiro Yamamoto, secretarul Agenţiei Casei Imperiale."Domnul Kei Komuro este o persoană cu adevărat respectabilă şi este partenerul de căsătorie potrivit pentru Alteţa Sa Imperială Prinţesa Mako, aşa că suntem cum nu se poate mai fericiţi de logodna lor informală de astăzi", a declarat Yamamoto.

Prinţesa Mako, fiica cea mare a prinţului Akishino, şi iubitul ei, Kei Komuro, ambii în vârstă de 25 de ani, s-au cunoscut în urmă cu cinci ani în timp ce erau studenţi la Universitatea Internaţională Creştină din Tokyo.Komuro, care în prezent lucrează la o firmă de avocatură din Tokyo, ar fi cerut-o în căsătorie pe Mako la un an după ce s-au cunoscut, nunta fiind aşteptată pentru 2018.Anunţul privind acest mariaj a fost amânat în luna iulie, atunci când ploile torenţiale au cauzat alunecări de teren şi inundaţii severe pe insula sudică Kyushu, provocând moartea a 36 de persoane.

Femeile din familia imperială japoneză îşi pierd statutul de membru al casei regale dacă se căsătoresc cu bărbaţi din afara familiilor monarhice. După căsătoria prinţesei Mako, familia imperială niponă va număra doar 18 membri.Fratele mai mic al prinţesei Mako, prinţul Hisahito, în vârstă de 10 ani, este singurul membru de sex masculin din generaţia sa. Singurul copil al prinţului moştenitor Naruhito este o fată — prinţesa Aiko, în vârstă de 15 ani. Femeile nu au dreptul de a urca pe tronul Japoniei, supranumit "Tronul Crizantemei".

În iunie, Parlamentul de la Tokyo a adoptat o lege care permite împăratului Akihito, în vârstă de 83 de ani, să renunţe la tron.