Potrivit unui raport publicat miercuri, anul trecut 15.892 de căsătorii s-au destrămat într-o ţară cu doar 11 milioane de locuitori, reprezentând o medie de 1.248 de divorţuri pe lună, majoritatea dintre ele în mod ''unilateral'', ceea ce înseamnă la decizia unuia dintre soţi.

Legea islamică sau ''sharia'' este mai indulgentă cu bărbatul, căruia nu-i pretinde să prezinte motivele pentru care vrea să divorţeze şi nici nu are nevoie de consimţământul soţiei, cu care legea este mult mai restrictivă.

În cazul în care soţia ia iniţiativa divorţului atunci poate pierde drepturile la zestre sau compensaţia economică.

Această compensaţie este calculată de judecător şi este solicitată de partenerul care nu a cerut divorţul.

Acest tip de compensaţie este de câteva mii de dinari (circa 350 de euro), ceea ce contribuie de asemenea la creşterea numărului de divorţuri.

Această statistică intervine după ce în urmă cu două săptămâni un studiu similar al Registrului Naţional al Familiei şi Populaţie cifra la peste 16.000 numărul avorturilor anuale în Tunisia, majoritatea în caz de viol.

Potrivit studiului, 80 la sută dintre avorturi corespund femeilor căsătorite, iar restul celor necăsătorite. Un sfert dintre ele au recurs la avortul ilegal, fără a solicita intervenţia unui medic.