Este cazul templului Wat Ta Kien, situat la o oră de Bangkok, unde sunt expuse statui monumentale ale unor personaje din franciza cinematografică "Transformers". În aceelaşi templu poate fi văzut şi statuia unui zeu local, Garuda, care ţine între mâini un telefon mobil.

"Templul a cumpărat cinci statui din 'Transformers' şi le-a instalat în faţa templului, pentru copiii care vor să se joace cu ele şi pentru adulţii care vor să facă fotografii", a explicat pentru AFP Pra Vichien, unul dintre administratorii religioşi ai edificiului.

El i-a asigurat pe credincioşi că acest amestec de genuri nu reprezintă o problemă, iar statuile "Transformers" au doar o vocaţie recreaţională.

Însă anumite voci din Thailanda au criticat această concepţie adeseori mercantilă a budismului, care a intrat în contact cu societatea de consum, prin intermediul unor călugări care sunt mai interesaţi de donaţii decât de meditaţie.

Statuile "Transformers" provin din atelierul unui artist thailandez, Pairoj Thanomwong, care se bucură de un anumit succes şi în străinătate, în special în Europa, graţie unor statui metalice monumentale.

Deocamdată, el a furnizat deja statui cu supereroi mai multor temple din Thailanda, mai ales în provincia Ayutthaya din centrul ţării, dar şi unui centru de meditaţie din provincia Chiang Rai din nordul Thailandei.

Artistul, care este budist, nu vede nicio problemă în expunerea creaţiilor sale profane în incinta unor temple tradiţionale. "Ei le plasează în faţa templelor, pentru a-i atrage pe copii", a explicat artistul thailandez.

În copilărie, Pairoj Tahnomwong era un colecţionar avid de figurine ale eroilor din benzi desenate, precum Hulk şi Spiderman. Inspirându-se din acele jucării, artistul a realizat versiuni monumentale din metal.

Mândru de succesul lui, artistul, în vârstă de 43 de ani, se află în fruntea unei echipe de sudori care transformă carcase din metal în statui înalte de câţiva metri, ale căror preţuri de vânzare nu au fost însă dezvăluite.

În atelierul lui, situat într-o regiune rurală din provincia Ang Thong, la 100 de kilometri de Bangkok, aproape 90% din metalul utilizat provine din reciclare.

Cele mai multe dintre comenzi vin din străinătate: statuile lui Pairoj sunt foarte populare în Germania şi Polonia.

"Între 80% şi 90% dintre ele sunt trimise în străinătate, cele mai multe în Europa", explică acest artist metalurgist. În Asia, creaţiile lui ajung de obicei în Taiwan, Coreea de Sud şi Japonia.