Luna mai în acest an se încheie cu CRONOGRAF. În timpul festivalului (25-31 mai) vor fi proiectate 77 de filme, dintre acestea 51 de filme fac parte din cele patru secţiuni competitive ale festivalului. Proiecţiile au fost selectate dintr-un număr de peste 700 de înscrieri din 82 de ţări ale lumii. Filmele de competiţie vor fi proiectate în cadrul Secţiunii Principale, Secţiunii cadRO, Secţiunii Producţii Locale şi un LIKE pentru Documentar. Proiecţiile vor avea loc la Centrul Cultural Odeon, a spus în cadrul conferinţei de presă directorul OWH Studio, Virgiliu Mărgineanu.

Festivalul a debutat cu proiecţiile CRONOGRAF Junior. Respectiv, copii şi adolescenţi, cu vârsta cuprinsă între 8 şi 12 ani, au privit ieri şi vizionează şi azi, 26 mai, filme la Centrul Cultural Odeon.

Menţionăm faptul că la mai multe secţiuni ale FIFD intrarea este gratuită; la Secţiunea cadRO (12 filme) despre români şi comunităţile româneşti de pretutindeni, la Secţiunea Producţii Locale (opt documentare), Secţiunea Un LIKE pentru Documentar (10 filme) şi la cele cinci premiere de filme documentare şi de ficţiune din R. Moldova şi România.

Cele mai noi filme la noi acasă

Natalia Cernat, coordonatoare de programe, Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare, a spus de ce Agenţia pe care o reprezintă finanţează FIFD CRONOGRAF: „Festivalul este un eveniment de care R. Moldova are nevoie, pe lângă faptul că contribuie direct şi indirect la dezvoltarea cinematografiei autohtone, festivalul promovează imaginea statului pe plan internaţional. Anul acesta susţinem două dimensiuni ale festivalului: una mai rebelă, Cronograf& Music şi acţiunea Turneul CRONOGRAF în 20 de localităţi din R. Moldova. Datorită acestei acţiuni oamenii din afara Chişinăului vor vedea cele mai noi filme documentare la ei acasă. Vom avea onoarea să oferim Premiul Mare celui mai bun film din Secţiunea Principală a concursului. Credem că R. Moldova are nevoie de evenimente culturale care promovează arta contemporană. Avem multe talente în Republica Moldova. Acestea merită şi trebuie să fie încurajate”.

Citiţi în Jurnal de Chişinău continuarea articolului