Conform tradiţiei, juriul de la Cannes este compus - exceptându-l pe preşedintele său - din opt personalităţi ale celei de-a şaptea arte. Patru femei şi patru bărbaţi îl vor asista pe preşedintele juriului, Pedro Almodovar, în timpul deliberărilor pentru stabilirea câştigătorilor din competiţia oficială a festivalului. 

Acest juriu va prezenta palmaresul oficial, duminică, 28 mai, în timpul ceremoniei de închidere a Festivalului de la Cannes, la finalul căreia va fi proiectat filmul care va primi trofeul Palme d’Or, în prezenţa echipei de producţie a peliculei câştigătoare.

Pedro Almodovar (Spania) - regizor, scenarist

Pedro Almodovar, în vârstă de 67 de ani, regizorul filmului ”Matador”, este un simbol al cinematografiei spaniole de mai bine de trei decenii. Cinci dintre filmele lui Pedro Almodóvar - ”Todo Sobre mi Madre”, ”Volver”, ”Los Abrazos Rotos”, ”La piel que habito” şi ”Julieta” - au fost selectate în competiţia Festivalului de la Cannes. Lungmetrajul ”La Mala Education” a deschis festivalul în 2004, iar cineastul a apărut pe afişul celei de-a 60-a ediţii a evenimentului de pe Croazetă. Pelicula sa ”Femei în pragul unei crize de nervi/ Mujeres al borde de un ataque de nervios” a primit o nominalizare la categoria ”cel mai bun film într-o limbă străină” a galei premiilor Oscar din 1989. În 2000, filmul ”Totul despre mama mea/ Todo sobre mi madre” a câştigat premiul Oscar la aceeaşi categorie. Pedro Almodóvar a câştigat, în 2003, un premiu Oscar la categoria ”cel mai bun scenariu” pentru ”Vorbeşte cu ea/ Hable con ella”, film pentru care a fost nominalizat şi la categoria ”cel mai bun regizor”. Palmaresul lui Pedro Almodovar cuprinde, între altele, un Glob de Aur, patru trofee BAFTA, patru premii César şi tot atâtea trofee primite la Festivalul de Film de la Cannes, trei premii Goya şi un premiu Teddy, la Festivalul de Film de la Berlin.

Maren Ade (Germania) - regizoare, scenaristă şi producător de film

În 1998, Maren Ade a început să studieze producţia şi regia de film la Munchen. În paralel, a înfiinţat compania de producţie Komplizen Film. Primul ei lungmetraj, ”The Forest for the Trees”, a câştigat Premiul Special al Juriului la Festivalul Sundance. În 2009, pelicula sa ”Everyone Else” a câştigat Ursul de Argint pentru cel mai bun film şi cea mai bună actriţă la Berlin. ”Toni Erdmann”, al treilea lungmetraj al regizoarei germane, a fost selectat în competiţia oficială la Cannes 2016. Pelicula a fost recompensată cu numeroase distincţii, inclusiv cu Prix du Cinéma Européen du Meilleur Film. Maren Ade a produs şi filmul ”Tabu” al regizorului Miguel Gomes. 

Jessica Chastain (Statele Unite ale Americii) - actriţă, producător de film

Nominalizată de două ori la Oscar, Jessica Chastain este una dintre cele mai apreciate actriţe americane din generaţia sa. Interpretările ei au fost de multe ori premiate, în speciale cele din filmele ”Zero Dark Thirty”, de Kathryn Bigelow, ”A Most Violent Year”, de J.C. Chandor, ”The Disappearance of Eleanor Rigby”, de Ned Benson, şi ”The Martian”, de Ridley Scott. Jessica Chastain a înfiinţat compania de producţie Freckle Films. În prezent, vedeta americană pregăteşte filmul ”Woman Walks Ahead”, o tragedie istorică de Susanna White, şi va putea fi văzută în curând pe marile ecrane în filmul ”The Death of John F. Donovan”, de Xavier Dolan.

Fan Bingbing (China) - actriţă, producător de film

Născută în 1981, Fan Bingbing a devenit celebră în 1998 graţie serialului-cult ”My Fair Princess”. În 2003, a jucat în ”Cell Phone”, cel mai mare succes al anului din cinematografele chineze. De atunci, a acceptat numeroase roluri, remarcându-se în pelicule precum ”Lost in Beijing” (2007), ”Buddha Mountain” (2011) şi ”Double Xposure” (2012). În 2014, a făcut parte din distribuţia superproducţiei ”X-Men: Days of Future Past”, apoi a produs şi a jucat în serialul ”The Empress of China”, ce a avut 82 de episoade. În 2016, a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de Film de la San Sebastian şi la cea de-a 11-a ediţie a Asian Film, graţie rolului din pelicula ”I Am Not Madame Bovary”. Fan Bingbing a fost inclusă în 2017 pe lista celor mai influente 100 de persoane din lume întocmită de revista Time.

Agnès Jaoui (Franţa) - actriţă, scenaristă, regizoare şi cântăreaţă

Artistă completă şi de multe ori premiată, Agnès Jaoui a inventat alături de Jean-Pierre Bacri un nou stil de a scrie scenarii pentru teatru şi cinematografie, care au condus la apariţia unor producţii de mare succes în Franţa, precum ”Cuisine et Dépendances” şi ”Un air de famille”. A lucrat cu Alain Resnais la ”Smoking/No Smoking” şi ”On connait la chanson”. În 2000, a regizat ”Le Goût des autres”, un film premiat cu patru trofee César. A continuat cu peliculele ”Comme une image” (Premiul pentru cel mai bun scenariu la Cannes 2004), ”Parlez-moi de la pluie” (2008) şi ”Au bout du conte” (2013). Primul ei album de muzică latino ”Canta” a fost recompensat cu un premiu la gala Victoire de la Musique în 2007. Va putea fi văzută pe marile ecrane în filmul ”Aurore”, de Blandine Lenoir.

Park Chan-wook (Coreea de Sud) - regizor, scenarist şi producător

Adulat în Coreea de Sud şi în restul lumii pentru filmografia sa diversă, Park Chan-wook a doborât toate recordurile din box office-ul sud-coreean în 2000 cu filmul ”Joint Security Area”. În 2004, a fost recompensat la Festivalul de la Cannes cu filmul ”Old Boy”, care a câştigat Marele Premiu, apoi din nou în 2009 cu ”Thirst”, care a câştigat Premiul Juriului. În 2013, Park Chan-wook a regizat primul său film în limba engleză, ”Stoker”, care a fost difuzat în lumea întreagă de grupul Fox şi lăudat de criticii de specialitate. În acelaşi an, a produs ”Snowpiercer”, un film regizat de sud-coreeanul Bong Joon-Ho. În 2016, a revenit în competiţia de la Cannes cu ”The Handmaiden”, un lungmetraj bine primit de critici şi de public.

Will Smith (Statele Unite ale Americii) - actor, producător, muzician

Nominalizat de două ori la Oscar, Will Smith este un actor cu o filmografie bogată, interpretând roluri diverse, inclusiv personalităţi reale, în filme precum ”Ali”, ”The Pursuit of Happyness” şi ”Concussion”. Printre cele mai mari succese ale sale se află pelicule precum ”Independence Day”, ”I, Robot”, ”Hitch”, ”I Am Legend”, cele trei pelicule din seria ”Men in Black” şi recentul ”Suicide Squad”. În decembrie, va putea fi văzut pe afişul filmului ”Bright”, produs de platforma online Netflix. Recompensat cu două premii Grammy, Will Smith şi-a început cariera în muzică, vânzând milioane de discuri pe plan mondial înainte de a deveni cunoscut în televiziune cu serialul ”Prinţul din Bel Air”. În 1988 a înfiinţat cu James Lassiter compania de producţie Overbrook Entertainment. S-a angajat şi în acţiuni de susţinere a minorităţilor, implicându-se în programe care sprijină educaţia, dezvoltarea durabilă, emanciparea categoriilor defavorizate şi sănătatea prin intermediul Fundaţiei Will şi Jada Smith Family.

Paolo Sorrentino (Italia) - regizor, scenarist

Născut în Napoli în 1970, Paolo Sorrentino este regizor şi scenarist. Şapte dintre cele opt filme ale sale au fost prezente în selecţia oficială a Festivalului de la Cannes, iar unul dintre ele, ”Il Divo”, a câştigat Premiul Juriului în 2008. În 2014, lungmetrajul său ”La Grande Bellezza” a câştigat premiul Oscar şi Globul de Aur pentru cel mai bun film străin, un premiu BAFTA şi cinci premii EFA. Doi ani mai târziu, pelicula sa ”Youth” a fost nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun cântec original şi a primit două nominalizări la Globurile de Aur, câştigând trei European Film Awards. În 2016, Paolo Sorrentino a regizat primul lui serial pentru televiziune, ”The Young Pope”, cu actorul britanic Jude Law în rolul principal. După 2010, a publicat un roman (”Hanno tutti ragione”) şi două volume de nuvele (”Tony Pagoda e i suoi amici”, în 2012, şi ”Gli aspetti irrilevanti”, în 2016).

Gabriel Yared (Franţa) - compozitor

După o copilărie petrecută în Liban, Gabriel Yared a urmat cursurile de compoziţie susţinute de Henri Dutilleux la Paris. A trăit o perioadă în Brazilia şi a revenit în Franţa în 1972, devenind un orchestrator-producător solicitat de cele mai mari nume din industria de divertisment europeană din epocă. Din 1980, s-a consacrat compoziţiei de muzică de film - peste 100 de coloane sonore până în prezent -, iar multe dintre ele i-au adus importante premii internaţionale. A compus prima coloană sonoră pentru un film regizat de Jean-Luc Godard şi a colaborat, între alţii, cu Jean-Jacques Beineix, Jean-Jacques Annaud (Premiul César pentru filmul ”L’Amant”), Anthony Minghella (Oscar pentru ”Pacientul englez”) şi, de câţiva ani, cu Xavier Dolan, laureatul Marelui Premiu la Cannes 2016. Va susţine un concert alături de London Symphony Orchestra pe 9 decembrie 2017 la Filarmonica din Paris.

Filmul care va deschide Cannes-ul 2017, proiectat în afara competiţiei, este lungmetrajul ”Les Fantomes d'Ismael”, de Arnaud Desplechin.

Competiţia oficială este alcătuită în acest an din 18 lungmetraje: ”The Meyerowitz Stories”, de Noah Baumbach, ”In the fade/ Aus Dem Nichts”, de Fatih Akin, ”Okja”, de Bong Joon-Ho, ”120 Battements par Minute”, de Robin Campillo, ”The Beguiled”, de Sofia Coppola, ”Rodin”, de Jacques Doillon, ”Happy End”, de Michael Haneke, ”Wonderstruck”, de Todd Haynes, ”Le Redoutable”, de Michel Hazanavicius, ”The Day After/ Geu-Hu”, de Hong Sangsoo, ”Radiance/ Hikari”, de Naomi Kawase, ”The Killing of a sacred deer”, de Yorgos Lanthimos, ”A gentle creature”, de Sergei Loznitsa, ”Jupiter’s moon”, de Kornél Mandruczo, ”L’Amant Double”, de François Ozon, ”You Were Never Really Here”, de Lynne Ramsay, ”Good Time”, de Benny Safdie & Josh Safdie, ” Loveless/ Nelyubov”, de Andrey Zvyagintsev.

A 70-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se va desfăşura în perioada 17 - 28 mai. Juriul competiţiei oficiale de pe Croazetă va fi prezidat în acest an de regizorul spaniol Pedro Almodovar.