Protejată ermetic de privirile curioşilor şi multă vreme învăluită într-o aură misterioasă, reşedinţa sa din Paisley Park se află în centrul festivităţilor, cu plată, cu concerte, mese rotunde şi o mare seară festivă privată pe ritmul funk al autorului "Purple Rain".

Bunicul funk-ului, George Clinton, de 75 de ani, a dat joi, cu un concert, semnalul de începere al festivităţilor omagiale care se vor derula pe tot parcursul weekend-lui sub genericul "Celebration".

Podurile, stadioanele şi alte monumente emblematice din Minneapolis urmează să se "îmbrace" în violet până duminică în memoria lui Prince, care a trăit mereu, în ciuda imensului său succes, în oraşul său natal Minnesota, din nordul SUA.

"Prince şi talentele sale extraordinare au încarnat o eră muzicală şi au făcut cunoscută Minnesota în lumea întreagă", a declarat guvernatorul statului, Mark Dayton, anunţând că 21 aprilie va marca de acum "Ziua lui Prince".

"Sunt o mare fană a lui Prince, am fost mereu şi voi fi mereu", a mărturisit Crystal Meadows, în vârstă de 35 de ani, venită dintr-o suburbie. "Îmi doresc să răspândesc dragoste şi să le dau oamenilor ceva să dea mai departe", a adăugat ea, distribuind fanilor porumbei de hârtie, aluzie la titlul "When Doves Cry" din 1984, şi sugerându-le să-i agaţe de gardurile reşedinţei artistului. 

Wanda Soso, de 45 de ani, a călătorit în California pentru a întoarce o pagină. "Este o pierdere majoră în viaţa mea. Aveam pur şi simplu nevoie să fiu aici, alături de familia violetă", a spus ea.

Deasupra festivităţilor planează totuşi umbra disputelor apărute după moartea bruscă a artistului la 57 de ani, în urma unei supradoze accidentale de medicamente puternice împotriva durerii. Starul nu a lăsat în urmă nici testament, nici copii, şi zeci de potenţiali moştenitori şi-au făcut rapid apariţia.

Un judecător tocmai a suspendat temporar lansarea unui mini-album din şase titluri, "Deliverance", care urma să fie scos la vânzare la 21 aprilie. Cel care dorea să comercializeze aceste melodii înregistrate între 2006 şi 2008 este un inginer de sunet, George Boxill, care a lucrat cu Prince.

Scoţând acest EP independent şi promiţând că majoritatea veniturilor va merge la patrimoniul starului, George Boxill credea că respectă dorinţa cantautorului, care a fost un inamic declarat al marilor case de discuri. Administratorii bunurilor sale nu au vrut însă să audă despre acest lucru, acuzându-l pe inginerul de sunet că vrea să se îmbogăţească.

În centrul acestei dispute se află venituri potenţial foarte consistente. Vânzările producţiilor lui Prince au explodat după moartea sa. Artistul a vândut cele mai multe discuri în 2016, potrivit societăţii specializate Nielsen Music, cu 2,23 de milioane de albume vândute în SUA, în faţa britanicei Adele şi a celor 2,21 de milioane de discuri vândute de ea cu titlul "25".

Denunţând o industrie a caselor de discuri atotputernică, Prince a decis în anii 1990 să-şi schimbe numele cu un simbol de nepronunţat şi să-şi scrie cuvântul "sclav" pe obraz pentru a denunţa contractul care îl lega de societatea Warner.

După moartea sa, fraţii şi surorile sale care îi gestionează patrimoniul s-au asociat cu Warner pentru a reedita celebrul său album din 1984, "Purple Rain", precum şi un disc cu titluri inedite în jurul datei aniversării sale, la 7 iunie.

Şi, în condiţiile în care Prince a decis să nu-şi difuzeze muzica online decât numai parţial pe platforma Tidal a rapperului Jay Z, titlurile sale sunt din februarie accesibile pe majoritatea site-urilor de streaming.

Apropiaţii lui Prince resping însă acuzaţia că ar fi prea lacomi. Ei susţin că au nevoie de venituri pentru a administra şi întreţine bunurile lui Prince şi a plăti impozitele, acum că solistul nu mai este în viaţă pentru a face turnee şi a scoate noi titluri.

Adeptul unei vieţi sănătoase, Prince nu consuma băuturi alcoolice, urma un regim vegetarian strict şi nu îi tolera pe muzicienii care se drogau. El lupta însă în secret cu dependenţa de medicamente împotriva durerii, declanşată de o operaţie la şold.

Cu numai câteva zile înainte de moartea artistului, el a chemat un medic în ajutor. Documente judiciare prezentate în această săptămână au dezvăluit că Prince a obţinut reţete pentru analgezice puternice utlizând numele unor prieteni.

"Viaţa este o sărbătoare, iar sărbătorile nu au cum să dureze", se putea citi pe un zid vineri. "Noaptea bună, bunule prinţ", se menţionează într-un alt mesaj.

Pe lângă Prince, mai mulţi mari muzicieni s-au stins în 2016, precum George Michael, Leonard Cohen şi David Bowie, al cărui celebru titlu "Heroes" a fost reluat de Prince în ultima sa seară pe scenă.