Una câte una, ele se aşează în interiorul unui pătrat galben aşteptând ca faţa să le apară pe un ecran albastru ataşat de perete. După câteva secunde, maşina le distribuie cota de hârtie igienică ce le revine: 60 de centimetri, niciunul în plus, scrie AFP.

Aparatul şi-a făcut apariţia în cursul weekendului într-una dintre toaletele publice din Templul cerului, un parc foarte popular printre pensionari, care vin aici pentru a-şi face exerciţiile matinale. Sau, în unele cazuri, pentru a-şi face provizii de hârtie igienică, care este scoasă uneori din parc cu sacii, notează France Presse.

Dar cu robotul distribuitor nu poţi trişa. Dacă aceeaşi persoană se prezintă din nou în faţa aceluiaşi ecran după nouă minute, ea se loveşte de un refuz politicos: "Vă rugăm să încercaţi din nou mai târziu".

"Asta îi opreşte pe hoţi. Este foarte bine, pentru că există suficientă hârtie pentru fiecare", a comentat Pu Meilang, de 68 de ani.

Administraţia parcului caută de ani de zile un mijloc pentru a-i combate pe hoţii de hârtie igienică, a povestit Lei Zhenshan, unul din responsabilii societăţii Shoulian Zhineng, care a pus la punct dispozitivul de recunoaştere facială.

"Ideea a părut puţin absurdă la început, dar apoi am constatat că nivelul de pierderi era cu adevărat ridicat. Am decis atunci să avem această abordare tehnologică pentru a modifica comportamentul oamenilor", a explicat el AFP.

Aparatul, care costă peste 6.000 de yuani (800 de euro), a permis deja reducerea cu 70% a pierderilor de hârtie igienică, a dat el asigurări.

"Economisim hârtie pentru binele ţării", a spus la rândul său Li Zengxiu, de 58 de ani, la ieşirea din toaletă.

Pe reţelele sociale, unii rămân sceptici. "În două zile, aparatul va dispărea şi el", pronostichează un internaut.