Secvenţa video surprinde ceremonia funerară a fostului dictator sovietic şi este cu atât mai controversată având în vedere că a fost realizată de Martin Manhoff, maior al armatei americane, expulzat din URSS pentru acuzaţii de spionaj.

Vechea ambasadă americană se afla în Hotelul Naţional, de la ferestrele căruia, Manhoff a filmat carul funerar tras de cai, purtînd sicriul lui Stalin, ce poate fi văzut şi în imagini.

Materialul video arată zeci de coroane de flori aliniate de-a lungul traseului mortuar, la procesiunea fiind supravegheată de peste 4000 de soldaţi.

Niciunui om de rând nu i-a fost permis să intre în vecinătatea Pieţii Roşii, pe străzile din jurul Kremlinului fiind doar cadre armate.

Vehicule blindate şi formaţiuni de soldaţi urmează sicriul în Piaţa Roşie. După o paradă relativ modestă, Manhoff capturează avioane care zboară în zonă pentru a marca importanţa evenimentului.

Arhiva diplomatului american a fost ţinută ascunsă ani buni, inclusiv după moartea sa, istoricul Douglas Smith fiind cel care a făcut-o publică. Smith a găsit imaginile într-o cutie din fosta casă a lui Manhoff.