Serviciul Parks Canada a relocat, săptămâna trecută, 16 bizoni din cadrul unei zone protejate din centrul Alberta într-o păşune izolată din Parcul Naţional Banff din vestul provinciei.

Turma va fi ţinută sub observaţie într-un spaţiu închis din îndepărtata Panther Valley până în vara anului 2018, când animalele vor fi eliberate în cei 1.189 de kilometri pătraţi din văile estice ale parcului.

Conform reprezentanţilor Parks Canada, bizonii au dominat odată păşunile din această regiune şi au fost o „specie-cheie", iar reintroducerea lor în Banff va restabili rolul important al acestor animale în ecosistem.

Bizonii au şi o însemnătate spirituală pentru grupurile de aborigeni din Canada, aceştia fiind în trecut o sursă importantă de hrană, dar şi de materiale pentru îmbrăcăminte şi adăpost.

Reintroducerea celor 16 bizoni coincide cu aniversarea a 150 de ani de la formarea Confederaţiei, în 1867. „Acesta este un moment istoric şi un mod perfect de a marca cei 150 de ani ai Canadei", a declarat Catherine McKenna, ministrul Mediului şi al Schimbărilor Climaterice. „Bizonii nu sunt numai o specie-cheie şi un simbol al istoriei Canadei, ci şi o parte integrantă a vieţilor populaţiei indigene”, a completat aceasta.

Turme de până la 30 de milioane de bizoni populau odinioară păşunile din America de Nord, însă acest animal a fost vânat până la extincţia sa din libertate. Pădurarii estimează că nici un exemplar de nu a mai păscut în zona văilor de astăzi ale Parcului Naţional Banff încă dinainte de fondarea rezervaţiei, în 1885.