În cadrul studiului, persoane care suferă de anxietate au urmat un curs de opt săptămâni de meditaţie, în care au învăţat să se concentreze asupra momentului prezent şi să accepte gânduri şi sentimente dificile, care altfel le-ar fi provocat anxietate. Cercetătorii au descoperit că la încheierea cursului participanţii înregistrau niveluri scăzute ale hormonilor de stres şi ale markerilor de inflamaţii în timpul unui eveniment menit să inducă stres şi anxietate, prin comparaţie cu perioada de dinainte de a urma cursul de meditaţie.

Studiul a inclus şi un grup martor, pentru comparaţie, al cărui membri nu au învăţat să mediteze dar au urmat un curs de management al stresului. Aceşti participanţi nu au înregistrat reduceri ale nivelului hormonilor de stres şi ale markerilor de inflamaţii după ce au urmat cursul respectiv.

„Meditaţia este o abordare ieftină şi la îndemâna tuturor, iar aceste rezultate ne confirmă ipoteza că meditaţia poate îmbunătăţi rezistenţa la stres”, a precizat coordonatorul studiului, Dr. Elizabeth A. Hoge, profesor de psihiatrie la Centrul Medical al Universităţii Georgetown din Washington DC.

Studii anterioare au ajuns la concluzia că meditaţia aduce importante beneficii psihologice şi fizice pentru sănătate şi din ce în ce mai mulţi terapeuţi recomandă această practică pentru pacienţii cu tulburări legate de anxietate.

Numeroase alte studii au comparat grupuri de persoane care practicau meditaţia cu grupuri care nu practicau nicio terapie împotriva stresului, existând riscul de influenţare a rezultatelor obţinute din cauza efectului placebo.

În noul studiu, 89 de participanţi care au fost diagnosticaţi în prealabil cu sindrom de anxietate generalizată au fost sfătuiţi să urmeze fie cursuri de meditaţie, fie cursuri de management al stresului care includeau lecţii despre modalităţi de a reduce stresul printr-o nutriţie adecvată, exerciţii fizice, reglarea perioadelor de somn şi odihnă şi prin tehnici de administrare mai bună a timpului.

Înainte şi după cursuri, participanţii au fost supuşi unui test de laborator menit să le inducă o stare de stres şi anxietate. Cercetătorii le-au cerut să susţină un mic discurs liber, în faţa unei comisii de evaluatori îmbrăcaţi în halate albe (un alt factor de stres) după doar câteva minute de pregătire şi apoi li s-a cerut să rezolve mintal o serie de calcule aritmetice. Oamenii de ştiinţă au colectat sânge pentru analize înainte şi după acest test. Ei au căutat mai mulţi markeri biologi de stres din sânge, printre care aşa-numitul hormon al stresului, hormonul adrenocorticotrop (ACTH), precum şi proteinele IL-6 şi TNF-alfa, markeri ai inflamaţiilor (stresul este un factor care poate duce la probleme inflamatorii cronice în organism).

După cursuri, participanţii din grupul de meditaţie înregistrau niveluri reduse de ACTH, IL-6 şi TNF-alfa în timpul testului de stres, prin comparaţie cu nivelurile înregistrate înainte de a învăţa să mediteze. Prin contrast, participanţii care au urmat cursul de management al stresului aveau niveluri crescute ale acestor markeri după testul de stres. Interesant este că aceste niveluri au fost mai crescute chiar şi decât cele înregistrate la început, înainte de a urma cursurile de management al stresului.

Concluzia acestui studiu este că meditaţia „poate fi o strategie de ajutor pentru scăderea reactivităţii biologice la stres” în cazul persoanelor care suferă de anxietate.