Expoziţia "Diana: Her Fashion Story" se deschide vineri publicului şi prezintă câteva din modelele sale emblematice, precum rochia bătută cu strasuri de la Versace cu care Lady Di a apărut pe coperta revistei 'Harper's Bazaar' în 1991. 

Aflată timp de aproape 20 de ani în obiectivul opiniei publice, Diana, fosta soţie a prinţului Charles, moştenitor al tronului britanic şi mama celor doi copii ai săi, William şi Henry, a devenit un punct de reper în lumea modei, atât prin ţinutele cât şi prin stilul său personal. Aşa cum arată expoziţia, stilul său a evoluat de la ţinute mai discrete şi romantice din tinereţe, până ţinutele îndrăzneţe ilustrând o femeie sigură pe ea şi pe farmecele sale.

"Expoziţia noastră explorează povestea unei femei tinere care a trebuit să înveţe cât mai repede normele vestimentaţiei regale şi diplomatice şi care în timpul acestui proces a atras atenţia asupra sectorului modei britanice şi a designerilor săi", a declarat organizatoarea Eleri Lynn. "Vedem cum de-a lungul vieţii ea devine mai încrezătoare, preluând controlul şi comunicând inteligent prin intermediul ţinutelor sale", a subliniat Lynn.

Ea a reamintit că, fiind vorba de una dintre femeile cele mai fotografiate din lume, "alegerea vestimentaţiei" prinţesei era supusă unui observaţii atente, lucru de care Lady Di a profitat pentru a transmite mesaje în dorinţa ei de a-şi promova cauzele. În cadrul expoziţiei, vizitatorii vor putea aprecia câteva modele mai discrete pe care prinţesa le-a purtat la început, precum deux-pieces-ul din lână model sport creat pentru ea de Bill Pashley, cu care a pozat alături de Charles la întoarcerea din luna de miere după căsătoria din 29 iulie 1981, sau bluza cu şnururi din fotografia de logodnă.

De la rochia romantică cu aplicaţii de dantelă pe care a purtat-o în 1979 la reşedinţa familială de la Althorp, Diana a trecut la ţinute mai glamour de seară, precum rochia de catifea, creaţie Victor Edelstein, pe care a purtat-o când a dansat cu John Travolta la Casa Albă în 1985. Au urmat ţinute fastuoase, rochii cu paiete sau taioare şi rochii de zi care pot fi admirate în această expoziţie ce va rămâne deschisă publicului timp de doi ani.

Folosirea diplomatică a acestor vestimentaţii poate fi apreciată, de exemplu, în modelul din mătase de culoare crem cu imprimeu de şoim creat de Catherine Walker şi pe care Lady Di l-a purtat la vizita în Arabia Saudită, unde această pasăre este simbol naţional. Pe lângă această expoziţie se vor organiza în Marea Britanie mai multe evenimente omagiale menite să comemoreze 20 de ani de la tragica moarte în accident de maşină a prinţesei, la 31 august 1997.

Lady Di are deja un monument omagial, o sursă de apă care curge cristalin în Hyde Park din Londra, care încearcă să redea vitalitatea şi caracterul spontan al acestei prinţese atât de iubite de britanici.