Diamantul, care are o dimensiune asemănătoare cu cea a unui ou, a fost cumpărat de bijutierul britanic Laurence Graff, a declarat Martin Rapaport, preşedinte al Rapaport Group – o reţea internaţională de companii din domeniul comerţului cu diamante, care a organizat licitaţia.

„Întreaga sumă obţinută din vânzarea la licitaţie a acestui diamant va ajunge la guvern şi la oamenii din Sierra Leone. Acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată”, a spus Martin Rapaport.

Diamantul a fost licitat pentru prima dată în luna mai, în Freetown, dar guvernul din Sierra Leone a respins atunci cea mai mare ofertă, de 7,8 milioane de dolari.

Potrivit lui Rapaport, înainte de licitaţia de luni, diamantul a fost prezentat unui număr de aproximativ 70 de potenţiali cumpărători şi au fost primite şapte oferte. „Am prezentat diamantul peste tot. Am făcut tot ce am putut şi acesta este cel mai bun preţ pe care îl putem obţine în prezent”, a spus el. 

Acest diamant, despre care organizatorii licitaţiei au spus că este al 14-lea cel mai mare din lume, a fost descoperit în luna martie, în satul Koryardu, de un pastor creştin, care l-a cedat conducerii ţării.

Diamantele au alimentat un război civil de un deceniu în Sierra Leone, care s-a încheiat în 2002. În acest conflict, rebelii i-au forţat pe civili să extragă diamantele pentru a cumpăra arme cu acestea, ceea ce a dus la apariţia termenului de ”diamante însângerate”.