Actorul l-a însoţit pe Duterte într-o vizită la o tabără militară aflată pe insula Jolo, soldaţii aflaţi acolo luptând împotriva grupării Abu Sayyaf, o parte dintre membrii acesteia jurând credinţă jihadiştilor Statului Islamic. Seagal le-a vorbit soldaţilor despre artele marţiale.

„Ştiu că voi vă riscaţi vieţile în fiecare zi. Eu am făcut acelaşi lucru şi voi continua să o fac, aşa că înţeleg că este ceva serios”, le-a spus Steven Seagal soldaţilor.

Gruparea de extremişti a fost învinuită pentru unele dintre cele mai cumplite atacuri teroriste din istoria ţării, inclusiv bombardamente. O parte dintre membrii acestei grupări au participat la lupta de cinci luni care a devastat anul acesta oraşul Marawi.

„Cred că există o formulă care poate ajuta forţele armate, poliţia şi reţeaua de informaţii. Sunt nerăbdător să discut subiectul cu preşedintele Duterte”, a mai spus actorul.

Deşi pregătirea sa militară în afara Hollywoodului este discutabilă, Steven Seagal le-a vorbit soldaţilor despre cum trebuie să se pregătească mental pentru a face faţă unui lung război de uzură.

„Sper să pot fi implicat alături de voi în acest război împotriva acestor lucruri îngrozitoare”, a spus el. 

Duterte le-a spus trupelor că Steven Seagal „este, de asemenea, un soldat, aşa că se află pe aceeaşi lungime de undă cu voi când vorbeşte”. 

Steven Seagal şi Rodrigo Duterte s-au mai întâlnit recent, în luna octombrie, în Manila, în timpul unei vizite pe care actorul a făcut-o cu scopul de a căuta un loc de filmare pentru următoarea sa peliculă, care va fi despre droguri ilegale şi alte infracţiuni.

Anterior, Seagal l-a apreciat pe Duterte pentru că a crescut nivelul de siguranţă pentru filipinezi, în ciuda numeroaselor critici potrivit cărora acesta recurge la tehnici brutale, care au dus la pierderea a sute de vieţi.

Autorităţile din Filipine susţin că aproximativ 4.000 de personalităţi din „lumea drogurilor” au fost ucise de când Duterte şi-a început mandatul, anul trecut, lansând ofensiva împotriva drogurilor. 

Recent, Steven Seagal a fost acuzat de comportament indecent şi de hărţuire sexuală de mai multe actriţe, între care se numără Portia de Rossi, Lisa Guerrero şi Juliana Margulies.

Steven Seagal, născut pe 10 aprilie 1952, este un practicant de arte marţiale, devenit celebru pe plan mondial în calitate de actor şi producător al unor filme de acţiune, între care se numără “Under Siege” şi “Hard To Kill”. El este deţinătorul unei centuri negre 7 dani în aikido.