"Îmi place ideea că este vorba despre un premiu european pentru teatru şi pentru că eu sunt o actriţă franceză", a declarat Isabelle Huppert pentru AFP, recompensată la cea de-a 16-a ediţie a galei în care este decernat Premiul European pentru Teatru. Acelaşi premiu a fost atribuit şi actorului britanic Jeremy Irons.

Înfiinţat în 1986, în urma unei iniţiative promovate de actriţa greacă Melina Mercouri şi de politicianul francez Jack Lang, doi foşti miniştri ai culturii, acest premiu este considerat cea mai înaltă distincţie teatrală din Europa.

Premiul, care este decernat unor regizori, actori şi coregrafi, a fost atribuit în trecut unor personalităţi ale artei teatrale, precum Bob Wilson, Patrice Chereau, Michel Piccoli şi Pina Bausch.

"Este o recompensă care mă emoţionează într-un mod special, pentru că este un premiu de teatru şi pentru că el recunoaşte aventurile extraordinare pe care am putut să le trăiesc alături de regizori precum Bob Wilson, Claude Regy şi Eric Lacascade", a adăugat Isabelle Huppert, o actriţă cu o filmografie şi un palmares impresionante.

Ea a jucat deja în peste 100 de filme şi a primit, printre alte recompense, două premii de interpretare la Cannes (pentru "Violette Noziere" în 1978 şi "La Pianiste" în 2001) şi un premiu Cesar pentru cea mai bună actriţă în 2017 (pentru "Elle", de Paul Verhoeven).

Actriţă prolifică, Isabelle Huppert nu ezită să interpreteze personaje dificile, reprezentând femei perverse, frustrate sau la un pas de nebunie. Ea a dat dovadă de îndrăzneală artistică şi în alegerile sale din teatru, unde a interpretat deja peste 20 de roluri.

Teatru vizionar

"(Rolurile din teatru, n.r.) au fost suficient de puţine pentru ca eu să pot să le consider importante pe toate, deşi rolul din spectacolul 'Orlando', pus în scenă de Bob Wilson (în 1993) a fost o piatră de hotar pentru parcursul meu artistic", a declarat vedeta franceză.
"Bob Wilson a inventat un limbaj, o lume şi traversarea universului său este ceva unic pentru o actriţă", a adăugat ea.

Isabelle Huppert păstrează în memorie şi rolul Medeea pe care l-a interpretat în Curtea de Onoare din Palatul Papilor din Avignon, într-un spectacol regizat de Jacques Lassalle (în 2001), dar şi rolul unei femei depresive şi suicidare din spectacolul "4.48 Psychose", după un text scris de Sarah Kane. Scriitoarea britanică de dramaturgie s-a sinucis în 1998, la vârsta de 28 de ani, la doar câteva săptămâni după ce a terminat de scris această piesă de teatru.

"Regizorul Claude Regy a venit să mă vadă cu acel text, care a fost o deflagraţie atât de mare în ceea ce priveşte modul de a scrie piese de teatru, încât nu am avut nicio rezervă", a declarat actriţa.

"Când o operă atât de singulară se prezintă în faţa ta, pur şi simplu nu eziţi şi porneşti în explorarea acelei lumi noi", a explicat ea.

Isabelle Huppert spune că apreciază şi "universul vizionar" al polonezului Krzysztof Warlikowski, regizorul cu care a colaborat la spectacolul "Un tramvai", după piesa lui Tennessee Williams, la Teatrul Odeon din Paris în 2011.

"Teatrul trebuie să fie vizionar, adică nu totul a fost spus în momentul în care s-a spus. Seamănă puţin cu liniştea de după ultima notă muzicală, care face parte şi ea din muzică", a explicat vedeta franceză.

Recompensată în februarie cu un premiu Cesar pentru rolul unei femei violate în filmul "Elle" - care i-a adus un Glob de Aur, o nominalizare la Oscar şi un premiu Moliere onorific -, Isabelle Huppert refuză totuşi să vorbească despre un an excepţional.

"Este un an frumos, e adevărat, dar sper că vor exista şi alţii", a glumit actriţa.

"Şi apoi, trebuie să calmez puţin această latură eruptivă a acestor premii, pentru a putea să le plasez într-un fel de continuitate. Ceea ce era înainte era bun şi ceea ce va veni pe urmă va fi la fel de bun", a adăugat Isabelle Huppert.