Spectacolul „În ochii tăi fermecători”, ovaţionat la Braşov

Teatrul Naţional din Chişinău a jucat pe 11 noiembrie spectacolul „În ochii tăi fermecători”, după Gib Mihăescu, în regia lui Alexandru Vasilache, trupa a fost ovaţionată minute în şir. Pasionat de opera lui Gib Mihăescu, regizorul Alexandru Vasilache a scris dramatizarea, folosind fragmente sugestive din nuvelele scriitorului, în special din celebrul său roman „Rusoaica”. De notat că în interbelic, Gib Mihăescu a fost avocat la Chişinău, ba chiar şi consilier al Teatrului Naţional din Chişinău.

Alexandru Vasilache a inclus în spectacol cunoscutul tangou al lui Cristian Vasile „În ochii tăi fermecători” (anii ’20), de aici titlul montării. Regizorul mărturiseşte: „Cu această melodie aduc pe scenă atmosfera acelor ani”. În reprezentaţie mai răsună peste 20 de tangouri şi alte melodii de epocă, semnate de virtuozii Jean Moscopol, Cristian Vasile, Titi Botez. Rolurile principale sunt interpretate de Silvia Luca, Petru Hadârcă, Sandu Leancă, Victor Nofit. Actriţa Angela Ciobanu întruchipează o cântăreaţă din cabaret, fermecând publicul cu vocea sa inconfundabilă.

Petru Hadârcă: „Cred în puterea teatrului de a construi acolo unde politicienii distrug”

La ceremonia de decernare a premiilor, au luat cuvântul Petru Hadârcă, directorul Naţionalului din Chişinău, şi Alexandru Vasilache, autorul dramatizării şi regizorul spectacolului învingător.

„Personal, cred în puterea teatrului de a construi acolo unde politicienii distrug. Vă mulţumim pentru invitaţia de a participa la festival, mulţumim juriului pentru apreciere, mulţumim Teatrului „Sică Alexandrescu”. Aş vrea să vă amintesc că la Braşov s-au refugiat unii dintre actorii Naţionalului de la Chişinău în anul 1944, după ocupaţia sovietică. Vă mulţumim şi vă aşteptăm la Chişinău”, a subiliniat Petru Hadârcă la festivitatea de premiere.

Citiţi mai multe în Jurnal de Chişinău