Cursa, desfăşurată între oraşul Darwin din nordul Australiei şi până în Adelaide, un oraş de pe coasta sudică australiană, va dura aproximativ o săptămână pentru cele mai multe dintre automobilele participante, ce ating viteze de până la 90-100 de kilometri pe oră, fiind alimentate doar cu ajutorul energiei furnizate de Soare.

Cel mai rapid timp din istoria competiţiei a fost realizat de o echipă de la Universitatea Tokai din Japonia, care a încheiat această cursă transcontinentală în anul 2009 cu timpul de 29 de ore şi 49 de minute.Echipa belgiană Punch Powertrain a pornit prima, duminică, după ce a obţinut primul timp în calificări (2 ore 3 minute şi 8 secunde), organizate pe o distanţă de 2,97 de kilometri, cu o viteză medie de 83,4 kilometri pe oră.

Însă campionii de la ediţia precedentă, organizată în 2015, echipa Nuon de la Universitatea Delft din Olanda, consideră că are şanse mari să îşi apere titlul în acest an.

"Toate maşinile arată complet diferit în acest an, iar noi ştim că avem o maşină bună, ea a funcţionat perfect în ultimele zile şi suntem încrezători că vom face totul pentru a câştiga", a declarat managerul echipei, Sarah Bennikbolt, duminică.

Directorul de cursă Chris Selwood spune că acest eveniment, organizat din doi în doi ani, a atras în 2017 unele dintre cele mai bune echipe din lume, ce provin din peste 40 de ţări.

"Aceasta este cea de-a 30-a aniversare a Bridgestone World Solar Challenge şi concurenţii vor să facă parte din istorie. Au fost atraşi de provocarea unor noi regulamente, care reduc dimensiunea panoului solar fără să limiteze însă dimensiunea maşinilor solare", a precizat Chris Selwood.

Printre participanţi se află echipe din Statele Unite, Japonia, Germania, Chile, Olanda, Marea Britanie, Malaysia, Belgia, Suedia, Iran, Coreea de SUd, India, Hong Kong, Africa de Sud, Polonia, Thailanda, Turcia, Canada, Taiwan şi Australia.

Lauren Moss, ministrul din Northern Territory pentru Turism şi Cultură, spune că sponsorizarea de 250.000 de dolari australieni (194.150 dolari americani) acordată de guvernul din care face parte reprezintă un angajament al acestuia de a ajunge la pragul de 50% în ceea ce priveşte energia regenerabilă produsă în acest teritoriu până în 2030.