Anjali Lama, din Nepal, a dat pentru prima oară audiţie pentru Lakmé Fashion Week în urmă cu un an, dar a fost respinsă. Însă ea va defila anul acesta pentru mai mulţi designeri în cadrul evenimentului care se va desfăşura între 1 şi 5 februarie la Mumbai. „La început nu mi-a fost uşor, am avut parte de atât de multă respingere şi discriminare”, a declarat Lama, în vârstă de 32 de ani, pentru Thomson Reuters Foundation. „Acum, răspunsul pe care îl primesc din partea industriei de modă după ce am fost selectată mi se pare copleşitor, iar alte persoane transsexuale îmi spun că sunt mândre de mine”, a adăugat ea.

Născută sub numele Nabin Waiba Tamang, Lama susţine că a adoptat numele Anjali, unul obişnuit în India şi Nepal, după ce un prieten transsexual i l-a sugerat. Ea s-a înscris la Academia de modeling din Kathmandu fără a spune acest lucru familiei. Însă, când cineva din satul său a aflat că trăia ca o femeie transsexuală şi a dezvăluit totul membrilor familiei sale, aceştia au rupt legătura cu ea şi i-au spus că i-a dezamăgit.

„Până la un moment dat, mama a fost mai înţelegătoare, însă pe atunci nu exista un nivel prea mare de conştientizare”, a povestit Lama. „Acum există mai multă înţelegere şi acceptare în Nepal, iar acest lucru a ajutat şi alţi oameni ca mine să iasă la lumină”, a declarat ea.

Începând din 2006, după un deceniu de conflicte dintre Nepal şi rebelii maoişti, a început să crească gradul de conştientizare cu privire la drepturile comunităţii LGBT din această ţară. În 2007, Curtea Supremă a dispus ca cetăţenii să aibă dreptul să-şi aleagă identitatea sexuală. De asemenea, Nepal a dispus, prin noua sa Constituţie, asigurarea protecţiei cetăţenilor LGBT, iar din 2015 au început să fie eliberate paşapoarte în care este specificată a treia categorie de gen, fiind una dintre foarte puţinele state din lume care fac acest lucru. Totuşi, discriminarea şi abuzurile persistă, iar persoanele transsexuale îşi găsesc cu greu un loc de muncă.

Spre deosebire, persoanele transsexuale din India beneficiază de cote alocate pentru angajarea în câmpul muncii şi de un număr de locuri în cadrul unităţilor de învăţământ. În plus, au parte de interes şi dinspre industria Bollywood — o formaţie de muzică pop formată din femei transsexuale a apărut pe coloana sonoră a unui film indian lansat anul trecut.

Lakmé Fashion Week susţine diversitatea şi luptă contra stereotipurilor legate de sex, dimensiuni şi aspect, a declarat Jaspreet Chandok din cadrul IMG Reliance, unul dintre organizatorii evenimentului. „Sezonul acesta, printre modelele noastre vor figura o persoană transsexuală, una neutră din punct de vedere sexual şi un model „de mărime mare”, a spus el adăugând că prin acest demers se intenţionează să se „facă lumină în privinţa acestor chestiuni şi să fie aduse în conştiinţa naţională”.