Fenomenul reprezintă o premieră deoarece nu a mai putut fi observat pe alte corpuri cereşti din sistemul nostru solar, exceptând Pământul, notează Science Alert. Printr-o nouă analiză amănunţită a fost identificat modul în care s-au format crestele. Zona face parte din regiunea Tartarus Dorsa a lui Pluto, pe care sonda New Horizons a studiat-o în iulie 2015. 

Crestele din imagine sunt numite „penitente” şi pot fi găsite şi la altitudinile mari de pe Pământ, acestea iau forma unor turnuri sau săgeţi  din zăpadă şi gheaţă.  Cercetătorii au descoperit că formaţiunile se regăsesc şi pe alt corp ceresc în afară de Pământ. 

Formaţiunile descoperite de cercetătorii de la NASA au fost surprinzătoare deoarece, faţă de cele de pe Pământ (cinci metri), cele de pe Pluto au o înălţime de aproximativ 500 de metri. 

În cazul lui Pluto, temperatura este mult mai scăzută decât pe Pământ, însă formaţiunile au fost create sub acelaşi principiu. Penitetele sunt formate prin eroziune, atunci când vaporii de apă se transformă în gheaţă sub influenţa condiţiilor meteorologice. Penitentele de pe Pluto sunt create din metan şi azot, faţă de cele de pe Pământ. Anterior, cercetătorii au speculat faptul că formaţiunile ar putea fi prezente şi pe Luna lui Jupiter, Europa, însă aceasta este prima descoperire a penitentelor pe o altă planetă decât Pământul.