De culoarea pielii şi brodată de mână cu 2.500 de cristale, acesta va fi pusă în vânzare la data de 17 noiembrie, la Los Angeles. Valoarea sa este estimată este între două şi trei milioane de dolari, potrivit casei de licitaţii Julien's Auctions.

Rochia care punea în evidenţă voluptuoasele sale forme — purtată fără lenjerie intimă — a fost cusută direct pe legendara stea a cinematografiei americane cu puţin timp înainte de a intra pe scenă la Madison Square Garden din New York, la 19 mai 1962 pentru a cânta „Happy Birthday, Mr. President”, cu celebra sa voce senzuală.

Interpretarea acestui cântec a aprins publicul şi presa, devenind „un important moment al culturii populare”, potrivit casei de licitaţii. De asemenea, felul în care Marilyn Monroe a interpretat cântecul a alimentat zvonurile despre o posibilă legătură între preşedinte carismatic al SUA şi celebrul sex-simbol.

Şoptită şi aproape oftată, urarea „Happy Birthday, Mr. President” a durat „30 de secunde, însă la mai mult de cinci decenii rămâne cea mai cunoscută versiune de a spune „Happy birthday”, notează casa de licitaţii într-un comunicat.

Monroe a murit după mai puţin de trei luni de la interpretarea acestui cântec, din cauza unei supradoze de barbiturice, iar J.F. Kennedy a fost asasinat în anul următor.

Înainte de vânzarea sa la licitaţia din Los Angeles, rochia concepută de designerul Jean Louis va fi expusă într-un centru de artă din New Jersey şi apoi în Irlanda.

Pusă în vânzare pentru prima dată de casa de licitaţii Christie's în anul 1999, ea a fost vândută omului de afaceri Martin Zweig, decedat între timp, cu suma de aproape 1,3 milioane de dolari. Administratorii moştenirii sale au hotărât acum să scoată rochia din nou la licitaţie.