Studiul despre care vorbim acum a fost efectuat la Universitatea Linkoping din Suedia. Cercetătorii au descoperit că există o relaţie între cinci gene diferite ale câinilor şi abilitatea acestora de a interacţiona cu oamenii. Mai mult decât atât, patru dintre aceste gene au similarităţi cu cele întâlnite la oameni.

„Descoperirile noastre sunt primele ce dezvăluie genele care au contribuit la schimbarea drastică a comportamentului social al câinilor de când aceştia au fost domesticiţi”, afirmă Per Jensen, profesor de etologie şi lider al echipei de cercetare.

Câinele este primul animal domesticit şi de-a lungul a mai multe mii de ani, s-a adaptat să trăiască alături de oameni. În tot acest timp, câinii au dezvoltat o serie de abilităţi pentru a comunica şi coopera cu oamenii. Prin prisma acestui fapt, sunt superiori strămoşilor acestora, lupii. Puşi în faţa unei sarcini dificile, câinii caută să relaţioneze cu oamenii, aparent pentru a cere ajutor. În situaţii similare, lupii se bazează pe propriile forţe pentru a rezolva probleme.

În cadrul unui nou studiu, cercetătorii au dorit să studieze comportamentul câinilor, prezentându-le o situaţie pe care nu o pot rezolva. Sarcina a fost să desfacă un capac strâns, pentru a obţine mâncare. Aproximativ 500 de câini din rasa beagle au luat parte la acest studiu de comportament.

Oamenii de ştiinţă au făcut înregistrări video pentru a cuantifica încercările câinilor de căuta contact cu o persoană din cameră, atunci când o problemă era prea dificil de rezolvat.

Pentru mai bine de 200 de câini, a fost testat şi ADN-ul. Cercetătorii au studiat o serie mare de variaţii genetice de-a lungul genomului, iar cinci gene sociale diferite au fost descoperite ca fiind responsabile pentru socializare.

De asemenea, folosind metoda GWAS (studiu de asociere de-a lungul genomului), oamenii de ştiinţă au putut identifica dacă o anumită variaţie genetică este mai întâlnită în cadrul indivizilor cu un anumit comportament – dorinţa de ajutor, în acest caz. S-a dovedit că animalele ce solicitau ajutor aveau mai multe variaţii genetice specifice.

„Dacă asocierile pe care le-am descoperit pot fi confirmate şi pentru alte rase de câini, e posibil ca aceştia să ne ajute să înţelegem şi problemele comportamentale ale oamenilor”, concluzionează Per Jensen.