Iniţiată de către Fondul Internaţional pentru Bunăstarea Animalelor (IFAW) şi alte grupuri pentru drepturile animalelor, în 2002, ziua internaţională a pisicii se bucură de notorietate în fiecare an.

Pisicile trăiesc alături de oameni de cel puţin 9.500 ani. Datorită legăturii strânse cu oamenii, pisicile trăiesc aproape peste tot în lume. Se estimează că în prezent numărul lor la nivel mondial depăşeşte cifra de 500 de milioane.

În 1998 erau în jur de 43 de milioane de pisici în Europa de Vest, 33 de milioane de pisici în Europa de Est, 7 milioane de pisici în Japonia şi 3 milioane de pisici în Australia. Potrivit unui raport din 2007, aproximativ 37 de milioane de gospodării din SUA deţineau pisici, cu o medie de 2,2 pisici pe gospodărie, însumând un total de aproximativ 82 de milioane de exemplare.

În Egiptul Antic, pisica a fost divinizată. Exportul de pisici era strict interzis, iar uciderea unei feline se pedepsea cu moartea. Pisicile erau mumificate după moarte şi îngropate în gropi sacre, deseori cu provizii de şoareci mumificaţi. La moartea pisicii se ţinea doliu, toată familia îşi rădea sprâncenele şi plângea. În mitologia egipteană se considera că pisica avea o influenţă directă asupra căsătoriei sau sănătăţii. În Evul Mediu pisicile au fost asociate vrăjitoarelor şi diavolului, fiind exterminate.

În prezent, pisica reprezintă animalul de companie perfect. Nu cere o îngrijire complicată şi eforturi deosebite, doar un loc unde să locuiască, mâncare şi multă afecţiune ataşându-se destul de rapid de stăpân, fie el tânăr, fie singur, fie mai în vârstă. Este o felină foarte curată, foarte respectuoasă, silenţioasă, independentă şi fidelă.

Fondat în 1969, Fondul Internaţional pentru Bunăstarea Animalelor (IFAW) salvează animale din întreaga lume aflate într-o situaţie critică. Cu proiecte în peste 40 de ţări, IFAW acordă ajutor animalelor care nu au stăpân, desfăşoară acţiuni pentru a preveni cruzimea faţă de animale şi pledează pentru protecţia faunei sălbatice şi a habitatelor.