Studiul difuzat de site-ul Eurekalert sugerează că divorţurile ar avea propriul lor calendar, apărând în general după vacanţă (de iarnă sau vară). Vacanţele sunt de obicei o perioadă foarte importantă în cadrul familiilor, ceea ce explică faptul că multe cupluri au tendinţa să aştepte sfârşitul acestora pentru a depune cererea de divorţ.

Cuplurile în rândul cărora apar probleme au tendinţa să îşi acorde „o ultimă şansă” în vacanţa de vară sau cu ocazia sărbătorilor de iarnă. „Oamenii au de la vacanţe aşteptări mari, chiar dacă au fost probabil dezamăgiţi în anii anteriori. Aceste perioade ale anului dau posibilitatea unui nou început, a unei tranziţii spre o nouă etapă. Ca un cerc de optimism”, arată Julie Brines, unul din autorii studiului.

Însă aceleaşi vacanţe sunt perioade pline de stres pentru cuplurile în dificultate care aşteaptă mult de la momentele petrecute în familie, dar care sunt dezamăgite. Prin urmare, aceste cupluri au tendinţa să îşi formuleze cererile de divorţ în luna martie (la câteva luni după vacanţa de Crăciun, timp necesar pentru a pune ordine în lucruri şi a căpăta curaj).

După vacanţa de vară, cererile de divorţ ar fi mai frecvente în august, fiindcă soţii vor să rezolve situaţia dintre ei înainte de începerea anului şcolar, pentru a nu tulbura prea mult copiii, este concluzia studiului.