1. Au un conţinut crescut de apă, care ajută la menţinerea unei bune hidratări a organismului;

2.  Reprezintă cea mai bogată sursă de citrulină, un aminoacid ce se transformă în organism in arginină, care ajută la buna funcţionare a numeroase organe, cum ar fi ficatul, rinichii, plămânii şi sistemul imunitar;

3.  Pepenele verde are o concentraţie crescută de licopen (chiar mai crescută decât roşiile), un antioxidant care reduce riscul apariţiei bolilor de inimă, dar şi a cancerului.

4.  Pepenele este bogat în beta-caroten, un precursor al vitaminei A, ce ajută la menţinerea vederii şi sănătăţii pielii;

5. Au conţinut crescut de vitamina C – aproximativ 50 mg de vitamina C la o cană;

6  Ameliorează oboseala musculară după efortul fizic intens, stimulează producţia de acid nitric, o moleculă responsabilă cu contracţia şi relaxarea musculaturii pereţilor vaselor de sânge, ceea ce duce la reducerea tensiunii arteriale.

7. Pepenii sunt bogaţi în potasiu, iar o dietă bogată în potasiu este asociată cu un risc cardiovascular mai mic.

Se recomandă consumul de pepene proaspăt tăiat, expunerea prelungită la aer ducând la scăderea cantităţii de vitamina C.