Ca orice altă publicaţie în secolul 21, National Geographic interacţionează în mod regulat cu fotografii realizate în format digital, dar asta nu înseamnă sub nici o formă că tolerează manipularea agresivă a conţinutului original.
În ultimii ani, pe reţelele sociale şi într-o serie de website-uri şi publicaţii tipărite au apărut tot mai multe campanii împotriva manipulării digitale de fotografii care apar în reviste, prin intermediul Photoshop. Multe dintre acele creaţii sunt înşelătoare. Nu în ultimul rând, perpetuarea acestui fenomen creează standarde nerealiste de frumuseţe pentru femei şi bărbaţi.

În speranţa că vom vedea şi mai natural reprezentat adevărul în fotografii, National Geographic a publicat un editorial, în care se detaliază practicile de etică ale companiei cu privinţă la utilizarea de conţinut imagistic. În plus, a explicat care sunt mijloacele la care apelează pentru a se asigura că sunt prevenite manipulările în Photoshop. Din câte se pare, atât profesioniştii, cât şi amatorii care interacţionează cu publicaţia internaţională, trebuie să livreze aproape exclusiv fişiere în format RAW. Cei care nu deţin respectivele fişiere, sunt chestionaţi şi, de multe ori, respinşi de la colaborare.

În mod evident, cei de la National Geographic nu sunt absurzi prin implementarea noului sistem şi permit un anumit grad de manipulare a conţinutului foto, dar doar la nivel superficial, de culoare, contrast sau luminozitate, nu de editare a conţinutului. Practic, un fotograf poate ajusta un pic gamma dintr-o imagine pentru a reproduce mai precis ceea ce a văzut cu ochiul liber, dar cam atât.

În contextul în care multe dintre fotografiile publicate în National Geographic ajung să fie premiate la competiţii internaţionale, acest sistem de prevenire a fraudei va avea beneficii reale şi va ajuta la evitarea unor scandaluri de proporţii.