În timpul celor două războaie mondiale, femeile au primit multe sarcini care înainte erau rezervate bărbaţilor. S-au aflat în situaţia de a munci în sectorul industriei, producţiei de arme şi de a se ocupa de tot ceea ce era necesar pentru a contribui la supravieţuirea ţării în lipsa soţilor, taţilor şi fraţilor.

Lilia este contabilă, dar lucrează cot la cot alături de soţul ei, fierar. Dacă la început o făcea dintr-o joacă, acum mai toată ziua transformă obiecte neatrăgătoare în adevărate opere de artă. Cu alte cuvinte, a înlocuit pixul cu ciocanul.

Totuşi, meseria de fierar este una grea. Cere multă pricepere, răbdare şi îndemânare, iar metalul nu se îndoaie la fel cu orişicine.

Toată lumea a acceptat-o pentru marea ei pasiune. Aşa au început să vină şi comenzi una peste alta. Cu mânuţele ei gingaşe taie şi îndoaie toată ziua, bineînţeles şi cu consecinţele de rigoare.

Dar asta e o nimica toată pe lângă căldurile insuportabile din atelier pe timp de vară. Lilia sudează şi la temperaturi de peste 40 de grade.

Aşadar, ne-am convins încă o dată că femeile pot face orice şi uneori mai bine ca bărbaţii. Lilia, bate fierul şi viaţa... şi ne-nvaţă că meseria nu ţine cont de sex şi fragilitate!