Începem topul cu Havuzul Moonlight Rainbow, amplasat pe un pod cu două nivele deasupra râului Hangang din China. Construit pe cel mai lung pod din lume, este recunoscut de către Cartea Recordurilor Guinness, cu 380 de jeturi de apă şi o gamă orbitoare de lumini multicolore.

Fântâna arteziană Stavinsky, din Paris ocupă locul doi în top. Aceasta cuprinde 16 sculpturi mecanice inspirate de compozitorul Igor Stavinsky, de unde i se ia şi numele. E spectaculoasă prin concepte specifice, reprezentate de izvoare ce includ cheia muzicală G, dragostea şi moartea din timpul războiului şi fauna sălbatică.

Norvegia se poate lăuda prin arhitectura sa deosebită. La Oslo poate fi găsit havuzul Aquanura. Cuprinde 200 de bazine de apă şi 900 de lumini, toate ataşate la o structură de tip reţea, care produc zilnic spectacole. Aquanura combină lumina, apa şi focul şi dispune de o coloană sonoră compusă de Orchestra Brabant.

Fântâna arteziană Bellagio din Las Vegas, este considerată o construcţie cu investiţii extrem de scumpe. Lucrările au costat în jur de 40 milioane de dolari. Cuprinde o reţea de 1.200 de duze, 8.000 de metri de conducte şi 4.500 de lumini. Apa eliberată din fântâni poate ajunge la înălţimea de 24 de etaje.

Austria se poate lăuda cu cel mai extravagant havuz. Reprezintă un cap acoperit de iarbă, prevăzut cu o duză şi doi ochi mari, de cristal, care este, de fapt, intrarea în muzeu. Interiorul este acoperit cu bucăţi de sticlă Swarovski, iar fondatorii muzeului o descriu ca fiind cel mai mare caleidoscop din lume.