Producătorul de film Dumitru Marian este omul care face „meniul” filmelor româneşti consumate de moldoveni. Este primul om care a adus producţii de peste Prut pe marele ecran, dar şi cel care a urmărit în premieră peliculele din concurs în cadrul prestigiosului festival de film TIFF.

A reuşit să organizeze şi să aducă în ţară festivaluri ca Animest şi Future Shorts, iar în 2016 a devenit primul moldovean care a ajuns să socializeze cu o comunitate selectă a producătorilor europeni tocmai la Cannes, acolo unde a înţeles că ideea lui de cândva poate deveni realitate.

În prezent, în cinematografele din Republica Moldova, anual rulează în jur de 50 de filme. Majoritatea impresionează mai mult prin efecte, decât prin conţinutul cinematografic. Proiectul chisinau.hubforeeuropeanfilms reprezintă alternativa educativă la îndemână cu producţii valoroase pentru publicul din ţară.

Cel de-al treilea scop al lui Dumitru este să dezvolte cinematografia moldovenească, iar odată cu ea să limiteze pirateria, care este un alt indicator al instabilităţii economice locale. Toate vor putea fi realizate în cadrul atelierului pentru agenţii de film din Polonia, unde Dumitru este primul participant selectat din Moldova. Pe parcursul a 10 zile cineastul va pune la punct un proiect de restructurare a cinematografului Odeon într-un adevărat centru european al filmului.

În urma interacţiunii cu experţii artei cinematografice, Odeonul va trece prin 3 etape de actualizare. Prima se va produce la nivelul sistemului sonor şi vizual, a doua la capitolul comoditatea interiorului, iar a treia va fi reparaţia cosmetică a spaţiului, în special a holului.

Şansele de realizare ale proiectului sunt realizabile în proporţie de 80 la sută. Împreună cu Ministerul culturii şi Moldova Film, visul producătorului Dumitru Marian poate deveni realitate, iar odată cu el, ţara noastră ar apărea în vizorul cinematografiei internaţionale.